Ezeket látta már?

Mire jó az elektrosokk?

2012.03.22. Módosítva: 2016.08.18.

Tanulmány: az elektrosokk csillapítja a túl aktív agyi kapcsolódásokat. Az elektrokonvulzív vagy elektrosokk terápia azért hatásos súlyos depressziónál, mert tompítja az agy bizonyos területei közötti túlságosan aktív kapcsolódásokat - állapították meg a skóciai Aberdeeni Egyetem kutatói.

Az ellentmondásos véleményekkel kísért elektrokonvulzív terápiát (ECT) az 1930-as évek óta alkalmazzák a pszichiátriában. A kezelés során elektródákat helyeznek a páciens halántékára, és kis áramimpulzusnak teszik ki. A sokk hatására a tapasztalatok szerint általában helyreáll az agy kémiai egyensúlya.

Mire jó az elektrosokk?

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben most közzétett tanulmány szerzői azt állapították meg, hogy a kezelés hatására az agy azon területein tompul a túlzott kapcsolódási aktivitás, amelyek a hangulatot szabályozzák, illetve a gondolkodásért és az összpontosításért felelősek. A kutatók úgy vélik, ez a hatás azt eredményezi, hogy megszakad a depresszió életkedvet csökkentő befolyása az agyi folyamatokban.

A tanulmányhoz kilenc súlyosan depressziós páciens agyáról készítettek mágneses rezonanciás (MRI) felvételt az elektrosokk előtt és után. Legfontosabb megállapításuk az volt, hogy az ECT csökkentette a kapcsolódások erősségét az érintett agyterületek között.

"Úgy hisszük, hogy megoldottunk egy 70 éves terápiás rejtélyt, mert tanulmányunk felfedi, hogy az ECT arra hat, ahogyan az agy depresszióban szerepet játszó különböző területei kapcsolódnak egymáshoz" - magyarázta Ian Reid kutatásvezető.

Forrás: MTI / OS