Ezeket látta már?

Optikai illúziók, melyek egy másodperc alatt elárulják személyisége titkait

optikai illúzis, személyiség, pszichológia

Nézzen rá ezekre az optikai illúzókra: az, ahogyan látja őket, vagy ahogy az elméje értelmezi őket, többet elárulhat önmagáról, mint gondolná.

Az ontariói Queen's University kutatása szerint az átlagos emberi agy körülbelül 6200 gondolatot dolgoz fel naponta. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy 14 másodpercenként új gondolat születik vagy feldolgozás alatt áll a fejünkben. De tudta, hogy ez a feldolgozási és értelmezési mód sokat elmond a személyiségedről?

Nézzen rá ezekre a képekre, jegyezze meg, mit látott először, és olvassa el a jelentését

1. Oszlopok vagy figurák?

Attól függően, hogy a fókuszpontja a világosabb elemekre vagy a sötétebb területekre esik, a két kép egyikét kell látnia. Attól függően, hogy a fókuszpontja a világosabb elemekre vagy a sötétebb területekre esik, a két kép egyikét kell látnia. Forrás: egeszsegkalauz.hu

Első pillantásra valószínűleg három fehér oszlopot vagy két sötét alakot vett észre. Már ennyi ez maga sokat elárulhat a szakértőknek arról, hogyan éli az életét.

 • Ha elsőre az oszlopok emelkedtek ki, akkor olyan ember, aki a biztonságot és a nyugalmat kedveli. Elméleti ember, vágyakozó alkat, aki több időt tölt a céljaival kapcsolatos tervezgetéssel, mint a tényleges megvalósításhoz vezető munkával. Ha ezen változtatna kockázatot kell vállalnia, még akkor is, ha az elsőre kényelmetlenül hangzik számára.
 • Ha a figurákat vette észre először, az arra utal, hogy temperamentumos és talán kissé disszidens személyiség. Kíváncsisága rendszerint elsőbbséget élvez az ösztönös óvatosággal szemben.

Szeret utazni, de fél a repüléstől? Így birkózhat meg a szorongásokkal! >>

2. Nő vagy férfi?

nő vagy férfi Mit lát első pillantásra ezen a képen? Forrás: egeszsegkalauz.hu
 • Ha egy fiatal nő tarkóját, akkor a New Zealand Herald szerint Ön egy kíváncsi ember, aki leginkább az élet pozitivitását látja. Valószínűleg olyan ember, aki szereti a jótékonysági munkát vagy a közösségében élő rászoruló emberek segítését. Legyen azonban óvatos, amikor az ösztönei alapján dönt. 
 • Ha viszont egy bajuszos öregembert vett észre, akkor a New Zealand Herald hűséges, megbízható embernek minősít. Valószínűleg ösztönös képessége van megtalálni a helyes utat, és másokat is jó irányba terel. Általában egy gondosan megtervezett folyamatot követ, hogy elkerülje a meggondolatlan lépéseket az életben, de a folyamatos tökéletességre való törekvéssel túl sok stresszt okoz magának.

Így betegíti meg a hormonrendszerünket a stressz >>

3. Robbanás vagy hüvelykujj?

04a-explosion-and-two-thumbs 12102020 21724 A képet Noma Bar izraeli művész készítette, aki a negatív tér technikájára specializálódva kétértelmű illusztrációkat hozzon létre. Forrás: egeszsegkalauz.hu

Mint azt a képet késítő művész kifejtette: "A "negatív tér" technika varázsa a témát körülvevő téren múlik, és a szemlélőn, ahogy formát és jelentést ad a rejtett képeknek. Ez a kifejezési mód nagyon izgalmas, akkor is, ha olykor nyugtalanságot és kellemetlen érzést kelt". Szóval, mit is lát itt pontosan?

 • Talán a sárgától a vörösig tartó gradienst látja, ami robbanásnak tűnik. Ha ez a helyzet, akkor a The Wonder List szerint jó szervezőkészséggel és kiváló vezetői tulajdonságokkal rendelkezik.
 • Ha viszont rögtön a két hüvelykujjakat, tenyeret ábrázoló fekete háttérre koncentrál és lát, akkor együttérző másokkal, kedves és nagylelkű ember.

4. Távcső, autó vagy levél?

Valójában nem kettő, hanem három dolog is látható, ha egy kicsit tovább nézi ezt a képet. Valójában nem kettő, hanem három dolog is látható, ha egy kicsit tovább nézi ezt a képet. Forrás: egeszsegkalauz.hu

Láthat például egy kalapot viselő férfit, aki egy távcsövön keresztül néz valamit. Alternatív megoldásként észrevehet egy autót, amely merőleges az útra. Vagy talán az „A” betű az, amit első pillantásra észrevett?

 • Ha a férfit látta meg elsőként, olyan személy, aki szereti csendesebben élni az életét. 
 • Ha az autó keltette fel a figyelmét, akkor értékeli a szabadságot és a saját tempójában élt életet, néha azonban hajlamos elveszni a finomabb részletekben. 
 • Mi a helyzet az „A” betűvel? Nos, ha ezt látta először, akkor erős képessége van oldalirányú gondolkodásra, ami kreatív kiegészítője a vertikális gondolkodásnak, a találékonyságnak, logikának.

5. Arcok vagy gyertyatartó?

Arcok vagy gyertyatartó Mit látott meg először ezen a képen? Forrás: egeszsegkalauz.hu
 • Két egymásra néző arcot látsz? Ha igen, akkor a The Powerful Mind szerint ön extrovertált személyiség, aki szereti a társasági életet, baráti összejöveteleket. A bulikon többnyire gyorsan a figyelem középpontjába kerül, és akkor érzi igazán elemében magát, ha másokkal kommunikálhat.
 • Ha azonban először egy gyertyatartót veszi észre, akkor a The Powerful Mind mint kevésbé társasági emberként írna le téged. Inkább szemlélődő, sőt félénk alkat, szívesen marad otthon, és merül el saját gondolataiban, dolgaiban. Valószínűleg jobban élvezi az egyedüllétet, mint a bulikat, és jobban szeret olyan emberek körében lenni, akiket már ismer, mint egy bulizó tömegben.

6. Hold vagy madarak?

09a-face-two-birds-illusion 12102020 21619 Nyissa ki az elméjét és ne gondoljon mindig ugyanolyan módon. Forrás: egeszsegkalauz.hu

Mit lát először, amikor a fenti képre néz? Egy kerek arcot, bajusszal és csukott szemekkel? Vagy esetleg két madarat az égen, a telihold előtt? Nos, a kérdésre adott válasz sokat elárulhat arról, hogyan viszonyul a körülötte lévő emberekhez.

 • Ha az arcot látta először, akkor szelíd, kellemes jellem, aki mindent megtesz azért, hogy elkerülje a félreértéseket az életében, amely célhpz kiválóan szolgálják az ösztönei.
 • Ha a madarakat vette észre először, akkor valószínűleg optimista és vendégszerető, és jó tehetsége van első találkozás után is jól kijönni addig idegen emberekkel is.

7. Szuperhős vagy melltartó?

Miről szól a kép: szuperhős maszkot, vagy melltartót látott rajta meg először? Miről szól a kép: szuperhős maszkot, vagy melltartót látott rajta meg először? Forrás: egeszsegkalauz.hu

Egyesek számára ez a fotó Peter Parker történetét és a Pókembert juttatja eszébe, mások számára egyértelműen egy fehér melltartó látható piros alapon. Mi jutott eszébe önnek elöször?

 • Nos, a The Wonder List azt állítja, hogy ha a Pókember, akkor visszafogott, visszahúzódó, rendíthetetlen természetű. Valószínűleg olyan ember, aki szereti a hagyományos értékeket, és inkább nem keresi a bajt.
 • Ha viszont melltartót vette észre, akkor épp ellenkezőleg: kimondottan keresi az izgalmakat az életben, és nyitott az új dolgokra.

8. Madár vagy hiúz?

Ezt az imázsképet egy brit befektetési és hiteltársaság, a UK Investment and loan company’s finance circle készítette. Ezt az imázsképet egy brit befektetési és hiteltársaság, a UK Investment and loan company’s finance circle készítette. Forrás: UK Investment

A britt cég meggyőződése, hogy azalapján, amit ezen a képen először észrevesz, meghatározható, hogy milyen a személyisége, kockázatvállalási képessége, és az is, hogy milyen munkakörben érzi jól magát. A finanszírozási kör beazonosított főbb csoportok közé tartozik a személyes típus, a kreatív vállalkozó és a nagyképű gondolkodó. Szóval, mit vett észre itt először egy hiúzt vagy egy repülő madarat?

 • Nos, ha először láttad a hiúzt, akkor olyan ember, aki mindig a nagy egészre, az összképre fókuszál elsőként. Olyan munkakörökben, feladatokban, kihívásokban érzi jól magát, amelyben a kreatív folyamatok, csapatépítés, projektmenedzsmentek dominálnak. 
 • Ha viszont előbb a madár tűnt fel, inkább vállalkozó típus. Vezetése alatt az emberek jellemően öntől függnek, ami egyben azt is jelenti, hogy egy munkát nem lehet teljes mértékben elvégezni a segítsége nélkül.

9. Váza vagy sziluettek?

13a-vase-silhouettes-illusion 12102020 21713 Ezt a kétértelmű vázafigurát Edgar John Rubin dán filozófus és pszichológus alkotta meg 1915-ben. Rubin arca vagy Háttérfigurás váza néven is ismert. Forrás: egeszsegkalauz.hu

Első pillantásra egy vázát lát, vagy két egymást nézegető embert?

 • Azt feltételezik, hogy aki elsőre egy vázát lát, az képes a helyzetek összképét meglátni. Ha ez igaz önre, akkor valószínűleg olyan ember, aki nem szívesen vesződik a részletekkel, vagy legalábbis nem akar elmerülni benne.
 • Azok azonban, akik először az arcokat veszik észre, hajlamosak jobban odafigyelni a legapróbb részletekre is, és így talán felismerik azoknak az apró cselekedeteknek a fontosságát, amelyek segítenek egy nagyobb cél elérésében.

10. Koponya vagy úrinő?

14a-All-is-Vanity 12102020 21454 Ez egy 1892-es műalkotás, amelyet Charles Allan Gilbert készített Minden hiúság címmel. Forrás: egeszsegkalauz.hu

Nézőponttól függően azonnal észrevehet egy koponyát vagy egy tükörbe bámult nőt. Mi ezeknek az értelmezése?

 • Nos, ha először a koponyát látta, akkor általában jobban érzékeli a dolgok általános képét.
 • Ha azonban először észreveszed a nőt, akkor valószínűleg szívesebben foglalkozik a részletekkel.

11. Melyik nőt látja?

Ez a jól ismert optikai csalódás, amelyet ebben a formában William Ely Hill alkotott, a 20 század elejére nyúlik vissza, bár más formában már azelőtt is létezhetett Ezt a jól ismert optikai csalódást, ebben a formában William Ely Hill alkotott, a 20 század elejére nyúlik vissza, bár más formában már azelőtt is létezhetett Forrás: egeszsegkalauz.hu

Két pszichológus professzor kutatása azt sugallja, hogy az emberek életkoruktól függően különböző dolgokat látnak ezen a fotón. Az illusztráció a „Feleségem és anyósom” nevet viseli. Az elnevezés nem véletlenül ennyire beszédes, a képen ugyanis két nő látható egyszerre: egy fiatal, aki jobbra fordította a fejét, valamint egy idős asszony profilból.

,A két pszichológusprofesszor, Tobias Loetsche és Mike Nicholls harmadik társuk, Owen Churches segítségével megállapította, hogy az életkorunk függvénye, mit látunk meg először a képen. Az eredményt a Nature-ben publikálták.

A kutatásuk során 383 önkéntest (242 férfit és 141 nőt) vontak be, akik 18 és 68 év közöttiek voltak. (Az önkéntesek átlagéletkora 32 év volt). A képet fél másodpercre villantották fel nekik, majd megkérdezték, hogy milyen idős és milyen nemű személyt láttak rajta.

Kiderült, a válasz a válaszoló életkorán múlt. Mivel a csoport viszonylag fiatal volt, ezért nem meglepő módon a legtöbben a "fiatal nő" választ adták meg. Amikor a csoportból elkülönítették a legfiatalabb és a legidősebb 10 százalék eredményét, kiderült, a fiatalok rendre a fiatal nőt látták meg először, az idősek pedig az idős asszonyt.

A kutatók szerint ezzel bebizonyosodott az is, hogy a saját életkorunk tudat alatt befolyásolja, milyen értelmezést adunk egy általunk látott képnek.

(Ha valaki esetleg nem látná elsőre, melyik melyik, akkor annak itt egy kis segítség: a nő nyakán lévő pánt az idős asszony szája, az arca az orra, a füle a szeme, a mellkasa pedig az álla. Aki az idősebb nőt látja először, annak is ugyanez a megfejtés, csak visszafelé koncentrálva.)

Forrás: egeszsegkalauz.hu