Ezeket látta már?

Összefügg a feldolgozott élelmiszer és a depresszió

2015.10.04. Módosítva: 2015.12.27.

A feldolgozott és zsíros ételekben gazdag étrend brit kutatók szerint növeli a depresszió kialakulásának kockázatát.

A University College London kutatói azt is kimutatták, hogy a friss zöldségekben, gyümölcsökben és halban gazdag étrend ezzel szemben megelőzheti a depresszió megjelenését. Kutatásukban olyan egészséges étrenden élő résztvevőket hasonlítottak össze olyanokkal, akik főként zsírban sült ételeket, feldolgozott húsokat, zsírdús tejtermékeket és édesített desszerteket fogyasztanak. Az egészséges életmód egyéb tényezőit, például a nem dohányzást és a rendszeres testmozgást is figyelembe véve azok esetében, akik egészséges étrenden élnek, 26 százalékkal alacsonyabb a depresszió kockázata, mint a feldolgozott élelmiszereket fogyasztóknál. A feldolgozott élelmiszerekben gazdag étrenden élők esetében 58 százalékkal magasabb volt a depresszió kockázata.

Összefügg a feldolgozott élelmiszer és a depresszió

A British Journal of Psychiatry folyóiratban közzétett tanulmány szerzői különféle magyarázatokkal szolgáltak eredményeikre. Először azt, hogy a zöldségekben és gyümölcsökben található nagy mennyiségű antioxidáns védő hatást gyakorolhat, mivel a korábbi kutatások azt mutatták ki, hogy a magas antioxidáns-szint összefüggésben áll a depresszió alacsonyabb kockázatával. Másodszor a sok hal fogyasztása azért nyújthat védelmet a depresszió ellen, mert nagy mennyiséget tartalmaz olyan politelítetlen zsírsavakból, amelyek az agyi aktivitást serkentik. A kutatók úgy vélik, elképzelhető, hogy az egészséges étrend azért nyújt védelmet a depresszióval szemben, mert a sok különbözőfajta élelmiszerből származó tápanyag fogyasztása kombinált hatást gyakorol, tehát nem egyetlen tápanyag hatása dominál.

A kutatók a következőképp foglalták össze eredményeiket: "Kutatásunk azt mutatja, hogy az egészséges táplálkozás további jótékony hatásokkal jár az egészségünkre és jólétünkre, és a depressziós rendellenességek megelőzésében az egyik fő célként az emberek étrendjének javítását kell kitűzni."

A tanulmányban 3486, ötvenöt éves átlagéletkorú ember vett részt, akik közalkalmazottként dolgoznak Londonban. A résztvevők kérdőívet töltöttek ki étkezési szokásaikról, és önértékelést írtak a depresszióval kapcsolatban.

Copyright AFP [2009] / Translation Medipress

Forrás: Medipress