Ezeket látta már?

Élet skizofréniával: miért alakul ki, és hogyan lehet kezelni?

skizofrénia, tünete, kezelése, oka

Sokan tudnak olyan esetről az ismeretségi körükből, amikor valakinek a viselkedéséből eredően kedvezőtlen irányba változik a viszonya a környezetével. A szkizofréniát számos félreértés és előítélet kíséri.

A Szkizofrénia Világnapjának célja, hogy felhívja a figyelmet e komoly mentális betegséggel küzdők gondjaira, csökkentse a velük szembeni megbélyegzést, és elősegítse irányukba a társadalom megértését és támogatását.

Hogyan alakul ki a skizofrénia?

Sokan tudnak olyan esetről az ismeretségi körükből, amikor valakinek a viselkedéséből eredően kedvezőtlen irányba változik a viszonya a környezetével. Szorongás, depresszió, egy kialakuló és egyre erősödő téveszme, esetleg alkohol- vagy drogproblémák – csak néhány példa arra, hogy mik terhelhetik meg egy ember családi, baráti viszonyait vagy a szakmájában való helytállását. Ezekben a problémákban közös az, hogy elkerülhetetlenül kiváltja a környezet egy részéből a negatív hozzáállást, és közös az is, hogy egy mentális betegség, a szkizofrénia következményei is lehetnek.

A szkizofrénia (skizoférnia) egy összetett, krónikus mentális betegség, amelyet számos tünet jellemez, beleértve a hallucinációkat, a téveszméket, a dezorganizált viselkedést és beszédet.1,2 Ezek a szkizofrénia úgynevezett pozitív tünetei, emellett azonban az ugyancsak jellemző negatív tünetek (például csökkent érzelmi reagálóképesség, a motiváció és örömképesség hiánya) valamint a kognitív tünetek (a figyelem, a gondolkodás, a beszéd és kommunikáció zavarai) is nagymértékben hozzájárulnak a betegség súlyos következményeihez. A skizofréniával élők gyakran szembesülnek társadalmi elszigeteltséggel, a tüneteik megnehezíthetik a munkavégzést is, és a súlyosabb esetekben ez a létfenntartásban is gondokat okoz.

Gyakori tévhitek a skizofréniával kapcsolatban, hogy az tudathasadással és kettős, vagy többszörös személyiséggel jár, valamint az, hogy a skizofréniával élők agresszívek, és veszélyesek a környezetükre. Ezek az alaptalan tévhitek is közrejátszanak abban, hogy sokan távolságtartással kezelik a skizofréniával élőket, ezért elengedhetetlen a közösség bevonása és tájékoztatása a skizofréniával kapcsolatban.

Hányan élnek skizofréniával?

Nehéz pontosan megbecsülni a szkizofréniával érintettek számát, már csak a diagnózis összetettsége, más rendellenességekkel való átfedése és a diagnózisok meghatározásának különböző módszerei miatt is. A betegek száma a világ népességének 0,5 – 1 %-a lehet, és valószínűleg Magyarországon is ezzel az aránnyal lehet számolni.2

A skizofrénia pontos oka egyelőre nem ismert, de a kutatók úgy vélik, hogy a genetikának is szerepe van a betegség kialakulásában, ugyanis azoknál, akiknek a családjában előfordult szkizofrénia, nagyobb a valószínűsége ennek a rendellenességnek. Ezen felül kockázatot jelenthet a tudatmódosító szerek használata, az erősen stresszes környezet, vagy a születés előtt és csecsemőkorban a toxikus anyagoknak és vírusoknak való kitettség.3

A skizofrénia diagnózisa és kezelése

Nincs egyetlen célirányos teszt a szkizofrénia megállapítására. Különböző jellegű vizsgálatok (pl. pszichiátriai vizsgálat, képalkotó módszerek) és az egyéni és családi betegségtörténet feltárása segíthet az orvosnak a skizofrénia (vagy a tünetekért felelős más okok) megállapításában. Jelenleg a szkizofrénia nem gyógyítható, azonban vannak olyan kezelések, amelyek a tünetek súlyosságát csökkenthetik, akár jelentős mértékben is.

A család és barátok szerepe kulcsfontosságú lehet a skizofréniával érintettek támogatásában, az életkilátásaik javításában. Sokat segíthetnek a betegnek azzal, hogy tudatosítják bennük az orvosi ellátás szükségességét, elkísérik őket a kezelésekre, ösztönzik őket a gyógyszerek szedésére. Ezen felül a családtagok biztonságos és szeretetteljes környezetet biztosíthatnak a beteg számára, aki így érezheti, hogy meghallgatják és megértik a problémáit. A szkizofréniával élők segítésében aktív személyeknek ugyanakkor a saját mentális egészségükről sem szabad megfeledkezniük, és ehhez érdemes szakember támogatását igénybe venniük.

A Szkizofrénia Világnapja célja, hogy a skizofréniával élők és hozzátartozóik informálódjanak a skizofréniáról, hogy jobban megértsék a betegséget és a kezelési lehetőségeket. A megfelelő tájékoztatás és az empátia elősegítheti, hogy a szkizofréniával élők teljesebb és boldogabb életet élhessenek.

Forrás:

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4159061/

2 https://www.nimh.nih.gov/health/statistics/schizophrenia

3 https://www.healthline.com/health/schizophrenia#causes

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Depresszió - ha ebből a 10 tünetből 5 ismerős, feltétlen keressen fel egy szakembert!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

skizofrénia

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához