Ezeket látta már?

Szívroham után emelkedik az öngyilkosság kockázata?!

A szívroham utáni egy hónapon belül háromszor nagyobb a valószínűsége, hogy valaki öngyilkosságot követ el, és öt évig még emelkedett marad - állapították meg dán kutatók.

Az Aarhusi Egyetem munkatársai tanulmányukban nem találtak különbséget a nők és a férfiak öngyilkossági kockázatnövekedése között, és a vizsgált egyének társadalmi-gazdasági helyzetétől is függetlennek bizonyult a rizikó emelkedése.

Szívroham után emelkedik az öngyilkosság kockázata?!

Mint Karen Kjaer Larsen kutatásvezető mondta, a kardiológiai rehabilitációs programoknak figyelembe kellene venniük eredményeiket. Emlékeztetett arra, hogy korábbi adatok szerint miokardiális infarktus után sok páciensnél jelentkezik szorongás és depresszió.

A Circulation című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányban a Dániában 1981 és 2006 között gyűjtött népességi adatokat alapul véve a kutatók 20 ezer öngyilkosságot elkövetett ember jellemzőit vetették össze 200 ezer olyan személy adataival, akik nem próbáltak véget vetni életüknek.

A tanulmány az öngyilkossági kockázat emelkedésének számszerű értékét nem közölte, ám azt jelezte, hogy az átlagos gyakorisághoz képest akár háromszoros is lehet a szívrohamot követő egy hónapban.

Forrás: MTI