Szponzorált tartalom

Tavaszi fáradtság: miért vagyunk fáradtak és miért nem tudunk aludni ebben az évszakban?

#tavaszi fáradtság #alvási nehézségek #Alvászavar #fáradtság
2020.03.23.

Télen alig várjuk, hogy végre beköszöntsön a tavasz, hosszabbak legyenek a nappalok, és energiával töltsön fel minket a napfény. Ám az évszakváltás nem mindig könnyű a szervezetünk számára, fáradtnak érezhetjük magunkat, és előfordulhat, hogy nem tudunk aludni.

A tavaszi évszakváltás kihathat az alvási szokásainkra is

A hosszú, sötét tél után ki ne vágyna a tavaszra? Hiszen ebben az évszakban újraéled a természet, és vele együtt mi is újra energikusabbak leszünk. Ám a váltás nem megy olyan könnyen, mint gondolnánk. Télen kiürülnek a szervezetünk vitaminraktárai, a hosszú sötét napokon alig ér minket fény, jellemzően kevesebbet mozgunk, inkább a szobában kuksolunk. A tavasz kezdetére sokkal energiaszegényebbek leszünk, és amíg az újratöltődés időszaka eltart, bizony fáradtabbak lehetünk, ami hatással lehet az alvási szokásainkra is.

Katalin nem értette, miért nem tud aludni éjszakánként

Katalin azt vette észre, hogy esténként nehezebben alszik el, éjszakánként többet forgolódik, és álmából is többször is felriad.

HIRDETÉS Forrás: Phytotec Hungária

– Amióta átléptem a harmincat, az évszakváltások jobban megviselik a szervezetemet. Korábban el sem tudtam képzelni, hogy milyen a tavaszi fáradtság, az idén pedig még az éjszakáimra is kihatott – panaszolja Katalin. – Nem tudok másra gondolni, minthogy a váltakozó frontok, és az új évszak kezdete okozta az alvászavaromat, elvégre semmivel sincs több stressz az életemben most, mint korábban. Esténként mégis sokáig forgolódom, és néha egy órába is beletelik, mire végre képes vagyok aludni. Ezt akár még el is viselném, ha éjszaka legalább zavartalanul aludnék. De sajnos többször is felriadok, és olyankor nehezen alszom vissza. Éjjel kimegyek a vécére, iszom egy pohár vizet, császkálok a sötét lakásban, majd nézem a plafont az ágyamban. Napközben meg nagyon fáradt és nyűgös vagyok, és nem tudom eldönteni, hogy a tavaszi fáradtság, vagy a kialvatlanság miatt.

A gyógynövények mellett döntött

– Valamit tennem kell ellene, mert ez így nem mehet tovább. A múltkor vezetés közben úgy elbambultam, hogy majdnem belementem egy előttem fékező kocsiba. A munkahelyemen pedig pokróc módon viselkedem a kollégáimmal. De nem szeretnék szintetikus „bogyókat” szedni. Egyrészt a természetesség híve vagyok, másrészt nem akarok függővé válni. Utánanéztem, hogy léteznek olyan gyógynövények, amelyek segítik az elalvást és napközben oldják a feszültséget. Azt hiszem, ki fogom próbálni valamelyiket!

Forrás: Phytotec Hungária