Ezeket látta már?

Új légzésterápia pánikbetegségben

2010.12.27. Módosítva: 2015.11.04.

Az új légzésterápia csökkenti a pánikrohamokat és visszafordítja a hiperventilációt. Az új, áttörést jelentő (CART) kezelés hatékonyabbnak bizonyul a hagyományos kognitív terápiánál a hiperventiláció és egyéb pániktünetek kezelésében.

Az új kezelési program megtanítja a pánikbetegségben szenvedő embereket, hogyan lehet a szörnyű tüneteket légzésük normalizálásával enyhíteni. Egy friss tanulmány szerint az újonnan kidolgozott módszer jobbnak bizonyul a hagyományosnak tekinthető kognitív terápiánál.

Új légzésterápia pánikbetegségben

Az új módszer neve kapnometriás légzésterápiás tréning, röviden CART. A kezelés során a pánikbetegek megtanulják visszafordítani a hiperventiláció (azaz nagyon gyors, felületes légvétel) nagyon kellemetlen állapotát, mely során a véráramba abnormálisan kevés szén-dioxid kerül, magyarázza Alicia E. Meuret, a Dallasi Déli Metodista Egyetem pszichológusa és pánikbetegség-szakértője.

A hiperventiláció a túlzott légzés állapota, amely a túl mély, vagy túl gyors légzés következtében áll be, igen gyakori tünet a pánikbetegek körében.

- A CART kezelés során rájöttünk, hogy valójában a szén-dioxid terápiás cseréje változtatja meg a pánik tüneteit – és nem fordítva -, állítja Meuret.A kutatók további vizsgálatokat terveznek, hogy minél szélesebb körben tudják alkalmazni az új terápiás módszert. A CART, lévén egyszerű, fizikai légzésgyakorlat, könnyebben megérthető és elsajátítható módszer az intellektuális készségeket igénylő kognitív terápiánál.

Forrás: Medipress