Ezeket látta már?

Csípőprotézis után: a gyógyszeres kezelés javíthat!

Meghosszabbítják a csípőprotézis élettartamát a biszfoszfonátok. A brit háziorvosoktól származó adatok elemzése alapján az egyik csonterősítő gyógyszer meghosszabbíthatja a csípőprotézis élettartamát.

A British Medical Journal online kiadásában megjelent tanulmányból kiderült, hogy a kudarc aránya felére csökkenthet. A kutatók olyan betegek adatait elemezték, akik biszfoszfonátot, a csontanyag vesztése ellen alkalmazott gyógyszert szedtek.

Csípőprotézis után: a gyógyszeres kezelés javíthat!

Amikor az ízület károsodik vagy elkopik, leggyakrabban csontízületi gyulladás következtében, súlyos fájdalom jelentkezhet, és az ízület mozgása korlátozódik. A beültetett protézis javítja a betegek mozgásképességét. Az Egyesült Királyságban évente több mint 50 ezer csípő- és 70 ezer térdprotézist ültetnek be. Némelyik ugyan akár évtizedekig kitart, másoknál viszont néhány év múlva elromlik. Ez akkor következik be, amikor az implantátum körül lévő csontot a szervezet lebontja, így a mesterséges ízület meglazul.

A kutatók azt feltételezték, hogy a csont lebontásának megelőzésére szolgáló biszfoszfonátok szedése megakadályozhatja a protézis meglazulását. A vizsgálat során a háziorvosok kutatási adatbázisában elemezték, és összevetették a biszfoszfonátokat szedő 1 912 csípőprotézises beteg adatait a 41 995 csípőprotézises betegével, akik nem szednek ilyen gyógyszert. Öt év elteltével az implantátumok 1,96 százaléka vált elégtelenné a gyógyszer szedése nélkül, míg a gyógyszert szedők körében ez az arány 0,93 százalék volt.

Nigel Arden, az Oxfordi Egyetem reumatológus professzora elmondta, hogy az első implantátum körülbelül 7 ezer fontba (2,5 millió forint) kerül a brit egészségbiztosításnak, ennek cseréje azonban már 34 ezer font (12 millió forint) kiadással jár. Az eredmény tehát óriási hatással lehet a klinikai gyakorlatra. A két kockázati tényező, az életkor és az elhízás azt jelenti, hogy az esetek száma drámai mértékben nő. Arden azonban egyelőre nem javasolja a gyógyszer alkalmazását. Először további kísérlet finanszírozását kéri, amelyben a biszfoszfonátok hatékonyságát vizsgálnák, valamint azt, hogy mely betegek számára jelentheti a legnagyobb előnyt.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához