Gyomorszűkítő műtét: mik a veszélyei és az előnyei?

#elhízás #gyomorszűkítő műtét #fogyás #diéta
2021.04.17.

Sokan szeretnének nagy túlsúlytól megszabadulni, számukra lehet megoldás a gyomorszűkítő műtét. Mégis kinek, milyen esetben jöhet szóba?

A gyomorszűkítő műtét segítségével végzett fogyókúra általában csak az extrém mértékben elhízott - 40 feletti testtömegindex-szel rendelkező -, valamint a túlsúlyból adódóan súlyos betegségekben (pl. cukorbetegség, szívbetegség) szenvedő emberek esetében jöhet szóba. A műtéti megoldás csak abban az esetben javasolt, ha a diéta és az orvosi segítséggel korábban végzett fogyókúrák sikertelennek bizonyultak.

Mi is az a gyomorszűkítő műtét?

A laparoszkópos gyomorszűkítő műtét az elhízás kezelésére végzett műtéti kezelés, mely világszerte egyre népszerűbb.

A laparoszkópos műtét során a hasfalat nem nyitják meg, hanem egy kicsiny lyukon keresztül vezetik be a hasüregbe a műtét elvégzéséhez szükséges eszközöket. A műtét során a gyomor felső szakasza köré egy szilikongyűrűt helyeznek, amely csökkenti a gyomor befogadó kapacitását.

Mitől hatékony a műtét?

A gyomorgyűrű azt eredményezi, hogy már kis mennyiségű étel elfogyasztása után is teltségérzet jelentkezik, és mivel a gyűrűn keresztül tud csak továbbítódni az étel az emésztőrendszer többi szakasza felé, a teltségérzet órákon át megmarad, a nassolási kedv pedig csökken.

A has bőre alatt elhelyezett eszköz segítségével folyadékot lehet pumpálni a gyűrűbe vagy onnan ki, ezzel szabályozható a gyomorgyűrű szorossága. Ez a procedúra egyszerű és általában ambuláns ellátás keretében végzik.

A műtét nem befolyásolja a szervezet emésztési folyamatát, így a táplálék normálisan felszívódik. Gyomorszűkítő műtét után napi 3 étkezés javasolt, az adagok nagysága viszont csökkenni fog. Étkezés mellett nem szabad folyadékot is fogyasztani. Fontos, hogy a gyomorszűkítő műtéten átesett emberek kövessék a kezelőorvos vagy dietetikus táplálkozási javaslatait, és rendszeres testmozgást is végezzenek.

A sebészi beavatkozás után rendszeresen meg kell jelenni kontrollvizsgálatokon, melyek során a kezelőorvos nyomon követi a műtét hatékonyságát.

A gyomorszűkítő műtét a testsúly csökkentésének nagyon hatékony módszere. Vizsgálatok megerősítették, hogy 2 év alatt akár a súlyfelesleg 60%-a is leadható. (A fogyás üteme általában heti 0,5-1 kg.) Az ilyen mértékű fogyás jótékony hatással van számos betegségre, pl. a cukorbetegségre, ízületi gyulladásra, és a magas vérnyomásra.

A gyomorszűkítő műtét kockázatai

A műtéti technika fejlődésével mára elértük, hogy a gyomorszűkítő műtétek után nagyon ritkán jelentkeznek szövődmények (pl. lecsúszhat vagy a gyomorszövetbe hatolhat a gyűrű). Kb. az emberek 5%-ának van szüksége újabb laparoszkópos műtétre a különböző komplikációk miatt.

Forrás: EgészségKalauz