Hirdetés

Gyomorszűkítő műtétek (videofilm)

#általános egészségügyi téma #életmód #gyomorszűkítő műtét #műtét
2011.03.04. Módosítva: 2015.11.04.
Hirdetés

Sebészeti tárgyú videóink sorozatában most azokat a műtéteket mutatjuk be, amelyek a gyomor szűkítésével, áteresztő képességének csökkentésével járó technikák, és végeredményképpen a beteg testsúlyának csökkenését okozzák.

Hirdetés

Angol nyelven ezt a metodikát "bariatriás, bariatrikus" sebészeti technikák névvel illetik.

A műtéti eljárások két fő típusa A gyomor méretének szűkítése kb. egy "csészényi" méretre (a normál méret kb 46 (!) csészényinek fele meg. Felszívódás csökkentésre irányuló műtétek (csökken a vékonybélben felszívódó tápanyag mennyisége)

A műtét előkészítése:

- intravénás kanül bekötése, fájdalomcsillapító és nyugtató adása

- általános érzéstelenítés

- légúti tubus behelyezése

A műtétek leírása

Roux-en-Y gyomor bypass műtét

A két fenti típust egyesíti magában: a gyomor méretét is csökkenti, és a vékonybélben való felszívódást úgyszintén. Maga a műtét történhet hagyományos, valamint laparoszkópos (minimál-invazív) műtéti eljárással.

A képeken jól látható a laparoszkópos technika részletesen, és hogy melyik metszésen keresztül milyen eszköz kerül bevezetésre. A műtét során elkülönítésre kerül a kb. egy csészényi nagyságú "új" gyomorrész, különállóan megmarad a "régi gyomor" is. A vékonybelet is elmetszik, és egyesítik a kisméretű új gyomorrésszel. A régi gyomor, és a vékonybél első szakasza ily módon kikerülhető, kevesebb étel jut át, és kevesebb tápanyag szívódik fel a vékonybélből.

"Elkötéses, szűkítő" technikák

A gyomor szűkítése révén is kevesebb lesz az átjutó étel mennyisége. A gyomor felső kapujánál lévő szűkített rész kevesebb ételt enged át a további szakaszokra.

Gasztroplasztika 1. (VBG) – fix gyomorgyűrű

A sebész ebben az eljárásban egy "ablakot" vág a gyomor felső szakaszán (a képeken jól látható). Kapcsokkal és merev műanyag szalaggal alakítja ki a gyomor szűkített formáját. A képek jól mutatják hogy a kapcsokkal gyakorlatilag a gyomor nagy része kiiktatódik, és csak a szűk kapun jut át az étel és továbbítódik a vékonybél felé.

Gasztroplasztika 2. (ABG) – változtatható gyomorgyűrű

Ebben az esetben a felső gyomorkapu közelébe egy felfújható gyűrű kerül behelyezésre.

Ennek felfújása révén alakul ki a szűkített rész. Idővel szűkíthető, tágítható, tetszés szerint.

Emésztőnedvek megkerülése (bilio-pancreaticus diverzió)

Ebben az esetben kialakítanak egy új, igen kisméretű gyomrot, és azt a vékonybél végső részéhez szájaztatják, így gyakorlatilag kikerülésre kerül az a szakasz, ahol a tápanyagok vékonybéli felszívódása történne.

A műtét után Eltávolítják a légút tubust, a beteget egy ideig monitorozzák, fájdalomcsillapítást kap, és az étrendje fokozatosan tér vissza több napon át a folyékony-lágy-szilárd ételek mentén.

Forrás: youtube
Hirdetés