Ezeket látta már?

Teljes arcátültetés (a neurofibromatózis nyomában)

Sikeresen végződő teljes arcátültetést hajtottak végre francia orvosok a napokban.

A 12 órás műtét során egy 35 éves, úgynevezett elefántember szindrómában szenvedő férfi kapta meg egy elhunyt arcát.

Újdonság, hogy a korábbi beavatkozásoktól eltérően most első alkalommal a szemhéjakat és a teljes könnycsatornát is kicserélték.

Kommentár: neurofibromatózis

Amikor a tévében valami igazán elrettentően kinéző betegséget akarnak bemutatni, ami nagymértékben eltorzítja az embert, akkor biztosak lehetünk benne, hogy neurofibromatózisos beteget látunk a képernyőn... Mi ez a betegség?

Egy genetikai kórkép, lényege, hogy az idegszövet növeszt tumorokat, amelyek lehetnek ártalmatlanok, de lehetnek veszélyesek is más idegi struktúrákat érintve. A test tele lehet kisebb-nagyobb "feldagadtnak látszó" részekkel, teljesen eltorzulhat az illető külseje. A beteg mozgásszervi és idegműködési problémákkal küzd.

Kezelési lehetősége nincsen, sebészeti úton kell eltávolítani a növedékeket, tumorokat amennyire lehetséges, főként, ha létfontosságú működéseket akadályoznak. A tumorok mintegy 10%-a rákos elfajulásba torkollhat.

(Dr. Székely G.)

"Örülünk, mert a beteg jól van" - idézte a transzplantációkra specializálódott Laurent Lantierit a Le Parisien című újság csütörtöki száma. A páciens a műtétet követően június végén már újra tudott enni és beszélni.

Mint kiderült, a férfi két éve várt az átültetésre. Neurofibromatózisban szenvedett, az öröklődő betegség többek közt az arc deformálódásához vezet.

A világ első teljes arcátültetését tavasszal a Spanyolországi Barcelonában végezték.

Forrás: MTI