Ezeket látta már?

Szárított hal - és gutaütés...

Betegségek
2011. január 07. 09:49
Módosítva: 2015. november 04. 13:49

Van, akit a szárított haltól üt meg a guta... Az Egyesült Államok déli területein sokkal gyakoribb az agyi érkatasztrófa okozta halálozás, mint északon. Ebben az is szerepet játszhat, hogy a déli államokban, a friss halból készült ételek helyett főleg szárított halat esznek - állapította meg egy tanulmány, melyet a Neurology című szaklap közölt.

Az Egyesült Államokban ezért ezt a földrajzi sávot elnevezték "szélütésövnek", és a jelenség tisztázása végett 2003 januárjától harmincezernél több 45 évesnél idősebb önként jelentkező, panaszmentes embert gyűjtöttek a REGARDS tanulmányba.

hal-hus-taplalek-d00000D0Ed591d5dab3eb

Forrás: MTI


Fadi B. Nahab és munkatársai a teljes országból négy éven keresztül tanulmányozták a résztvevőket. Ezek többsége a "szélütésöv" államaiból származott. Minden vizsgálati alanyt fölkerestek a lakásában és a részletes vizsgálaton kívül az étkezési szokásokat is följegyezték.

A halban, különösen a zsíros halakban lévő omega-3 zsírsavak kedvezően befolyásolják a vérlemezkék összecsapzódó készségét, a vérnyomást, a vérzsírok szintjét és az artériák érfali tágulásképességét. Ez a sokrétű hatás mérhetően csökkenti a vérzéses stroke kockázatát. Az Amerikai Szív Szövetség diétás tanácsadása szerint ezért javasolt, hogy hetenként két-három alkalommal ilyen halétel kerüljön az asztalra.

A szárított halakban azonban lényegesen kevesebb marad az omega-3 zsírsavakból, ráadásul ezeket eleve soványabb halfélékből készítik. A kutatók azt vizsgálták, hogy a "stroke-övezet" lakóinak étkezési szokásai hozzájárulhatnak-e az agyi érkatasztrófa gyakoribb előfordulásához.

A vizsgálat afro-amerikai résztvevői átlagosan többször ettek halat, mint fehér társaik, de ez legtöbbször szárított halat jelentett. Bármelyik államban is éltek, a fekete amerikaiak kétszerte gyakrabban fogyasztottak szárított halkészítményeket, mint a fehérek.

Az adatok azt is mutatták, hogy az agyi érkatasztrófa szempontjából legrosszabb statisztikájú területen élők eleve kevesebb halat ettek, mint a többi amerikai állam lakosai. Az itt asztalra kerülő halétel 17 százalékkal gyakrabban volt szárított hal, mint a másutt lakók étrendjében.

A "szélütésöv" szomorú egészségügyi statisztikájában a bőrszín mellett az étkezési szokások is szerepet játszhatnak.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: MTI
# diéta # idegrendszeri betegség # Stroke # szív- érrendszeri betegségek

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés