Ezeket látta már?

4 gyakori téli szemprobléma és megoldás a "fagyos tekintet" elen

szemszárasság, irritáció, fényérzékenység, hóvakság, szemészet, látás

Bizony nem csak a lelkünket és a szervezetünket szükséges átállítani a téli időszámításra, a szemünket is célszerű felkészíteni a hidegebb időszakra, figyelmeztet Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.

A telet lehet szeretni, vagy nem kedvelni. A hideg, fogvacogtató napokat így sem, úgy sem úszhatjuk meg. Mindenkinek könnyebb tehát, ha barátsággal, felkészülten várja a fagyos napok érkezését. Az alábbi négy gyakori téli szemproblémára érdemes odafigyelni. Ha így teszünk, talán más szemmel látjuk majd ezt az évszakot.

1. Szemszárazság és általános irritáció

A hideg téli levegő általában szárazabb, mint a melegebb évszakokban. A beltéri, fűtött helyiségekben is alacsony a páratartalom. Érdemes a szemünknek egy kis extra ápolást biztosítani, hogy megelőzzük a szemszárazság kialakulását. Igyunk elegendő folyadékot, iktassunk be az étrendünkbe omega-3 olajban gazdag élelmiszereket (például halat és dióféléket), gondoskodjunk az otthonunk, munkahelyünk megfelelő páratartalmáról, valamint naponta néhány alkalommal használhatunk tartósítószer mentes műkönnyet is.

A száraz, hideg levegő és a hideg szél szintén irritálhatja a szemet és annak környékét. Ebben az esetben is segíthet a műkönny és a szemkörnyéki hidratáló, ápoló krémek.

2. Túlzott könnytermelés

A téli körülmények akár túlzott könnytermelést is kiválthatnak. A hideg levegő és a szél szárító hatásának kompenzálására a szemünk időnként reflex-szerűen könnyet termel, hogy fenntartsa a megfelelő hidratáltságot. Ha ez olyan mértéket ölt, hogy zavaró könnycsorgást okoz, akkor kinti tartózkodás esetén javasoljuk egy széles napszemüveg, védőszemüveg használatát.

Koronavírus tünete: így jelzi a szem, hogy baj van - olvasson tovább!

Ha bent is tapasztaljuk a könnyezést, akkor gyanakodhatunk szezonális allergiára, de nem árt kizárni a komolyabb problémákat, ezért ilyenkor szemészeti vizsgálat javasolt.

3. Fényérzékenység

Napsütéses téli napokon, akárcsak nyáron, a szemünk védelmére fokozott figyelmet kell fordítanunk. A hóval és jéggel borított területek sokkal több fényt és UV- sugarat vernek vissza, mint gondolnánk. Az erős fény sokunk számára fényérzékenységet okozhat. Ha a szemünkben kellemetlen érzést tapasztalunk, vagy gyakran pislognunk, hunyorognunk kell, használjunk polarizált, UV szűrővel ellátott napszemüveget. Különösen a téli sportok szerelmeseinek érdemes odafigyelni a szem megfelelő védelmére.

4. Leégés, hóvakság

Nem csak nyáron, de télen is fennállhat a veszélye, hogy a szemünk napégést szenved. A hóról és jégről visszaverődő napfény képes károkat okozni a szaruhártyán. Megnövekedett fényérzékenység, irritáció, vörösség, vagy a szemben jelentkező fájdalom, illetve látásromlás figyelmeztet a problémára. Leggyakrabban akkor jelentkezhetnek a tünetek, ha síeléskor, korcsolyázásnál vagy havas tájakon vezető hegyi túrán nem védtük megfelelően a szemünket. A tünetek kezelése és a lehetséges károsodás megelőzése érdekében tanácsos ilyenkor felkeresni szemész szakorvost.

A szemet érő extra erős UV-sugárzás károsodást, látásromlást okozhat, ezért ügyeljünk arra, hogy mindig viseljünk védőszemüveget a téli sportok során!

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához