Ezeket látta már?

Túlzottan csipásodó szem reggel: ezeket a betegséget jelzi

csipás szem, csipásodás, szem váladékozása, kötőhártyagyulladás, árpa, szemészet

Az alvás közben, reggelre összegyűlő csipának védő, ápoló funkciója van, ugyanakkor a túl nagy mennyiségű, túlzottan ragacsos vagy éppen a szokásostól eltérő színű váladék szemproblémákat jelezhet.

A szem váladékozása – a könnyezésen kívül is – teljesen normális folyamat

A szemünk több módon is védekezik a külső hatások ellen, például a szemhéjjal és a szempillákkal, a pislogással, valamint a folyamatos könnytermelődéssel. Ez utóbbi segít nedvesen tartani a szemünket, megakadályozza, hogy a szem kiszáradása miatt irritáció lépjen fel. A szemünk emellett váladékot is termel, egy zselészerű anyagot, mely segít abban, hogy a szembe kerülő por, az elhalt hámsejtek és egyéb "salakanyagok" kikerüljenek a szervezetünkből. Nappal, mikor pislogunk, a váladékot tulajdonképpen lemossa a könnyünk, ám éjszaka, amikor nem pislogunk, a váladék összegyűlik a szemünk sarkában. Ez lehet keményebb vagy lágyabb, és a mennyisége is igen változó.

Ugyanakkor, bár a szem váladékozása teljesen normális folyamat, a váladék színének, mennyiségének vagy állagának megváltozása jól jelzi a szemünk állapotát: ha a megszokottól eltérő ez a váladék, az a szem valamilyen betegségére utal.

Mi a kötőhártyagyulladás és az árpa?

Rendkívül jellegzetes tünete a fokozott váladékozás például a kötőhártya-gyulladásnak. Ennek több típusa is van, lehet allergiás, vírusos vagy bakteriális eredetű. Az allergiás, illetve a vírusos kötőhártya-gyulladással összefüggő váladék például nagy mennyiségű, tiszta, vízszerű. A bakteriális eredetű gyulladás viszont sűrű, gennyes, ragacsos, sárgás vagy akár szürkés váladékot okozhat, mely időnként olyan nagy mennyiségű, hogy szabályosan összetapasztja a szemhéjakat. A kötőhártya-gyulladás egyéb tünetei közé tartozik a szem kipirosodása, viszketése is. A kötőhártyán kívül begyulladhat a szemhéj (blepharitis), sőt a szemváladékot termelő mirigyek is.

A mirigyek el is záródhatnak, ez a sokak által jól ismert árpa. Az árpának nagyon jellegzetes tünete a szemhéjon kialakuló, apró, fehér vagy sárgás színű, pattanásra emlékeztető kinövés, de emellett a szemhéj be is dagadhat, érzékennyé válhat. Az árpát sokszor sárga, sűrű, ragadós, gennyes váladékozás kíséri. Ez rá is száradhat a szemhéjra és további kellemetlenségeket, fájdalmat, irritációt okozhat.

Száraz, mégis könnyezik?

Meglepő módon, a szemszárazság is okozhat fokozott váladékozást, könnyezést. A száraz szem hátterében a könny termelődéséért felelős mirigyek alulműködése áll, ám amikor a szervezetünk érzékeli, hogy a szemünk a kelleténél szárazabb, fokozza a könnytermelést, így rövid ideig nagy mennyiségű, tiszta, vízszerű váladék távozik a szemünkből. A száraz szem szindróma egyéb tünetei közé tartozik a szem kipirosodása, az égő, viszkető érzés, a látászavarok is.

A kontaktlencsét viselők időnként a szokásosnál több váladékról számolnak be. Ennek többféle oka lehet, a kontaktlencse miatt kialakuló fertőzéstől vagy a szem kiszáradásától az irritációig. Ezt mindenképpen kezelni szükséges, melynek első lépése a kontaktlencse eltávolítása.

A szem sérülése, vagy az esetleges sérülést követően kialakuló fekély szintén okozhat fokozott váladékozást. Ez részben természetes reakció, hiszen a váladék óvja a szemet. Azonban a nagy mennyiségű, tiszta váladék mellett véres, sűrű, gennyes váladék is ürülhet a szemből (emellett pedig viszketés, kipirosodás, a szemhéjak bedagadása is jelentkezhet). Ha ezt tapasztaljuk, azonnal forduljunk orvoshoz!

A pajzsmirigyzavar is okozhat szemproblémákat, tudta?

A váladékozó szemek kezelése általában szemcseppekkel vagy kenőcsökkel történik. A meleg borogatás enyhíti a viszketést, és segíti a váladék távozását is. Bármilyen szemproblémánk is van, ideiglenesen tartózkodjunk a kontaktlencsétől, a szemceruza és a szempillaspirál használatától – ezeket cseréljük is le, mert könnyen megtelepedhetnek rajtuk a kórokozók.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Kötőhártya-gyulladás: nem mindegy, mivel borogatja, ha ilyen a szeme!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szemszárazság

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához