Ezeket látta már?

Hátfájás és szemszárazság - ezt a problémát jelzik!

szemszárazság, nyakfájás, mobil, hátfájás

Az évek alatt olyan szokásaink lettek, amik új szintre emelik a tüneteket, és egyre többen küzdenek fájdalommal, szemproblémákkal.

A digitális világ térhódítása minden területen megváltoztatta az életünket. A számítógépek, okostelefonok és tabletek mindennapjaink részévé váltak, legyen szó munkáról, szórakozásról vagy kapcsolattartásról. A képernyőhasználat azonban komoly hatással lehet szemeink egészségére.

Mi is az a digitális szemfáradtság?

A digitális szemfáradtság, más néven számítógépes szemfáradtság vagy számítógépes látás szindróma, egy olyan állapot, amely akkor jelentkezik, amikor hosszú időn keresztül nézünk kijelzőket, például számítógép monitorokat, televíziókat, okostelefonokat vagy tableteket.

A tünetek közé tartozik a szemek vörössége, égése, szárazsága, a homályos látás, lassú fókuszálás, fejfájás és a nyak, hát, vállfájdalom is. Ezek a tünetek zavaróak és kellemetlenek lehetnek és hosszú távon akár komoly szemproblémákhoz is vezethetnek.

Miért fontos megóvni a szemeidet a digitális eszközök használata során?

A túlzott képernyőidő számos problémához vezethet, például száraz szemhez, szemgyulladáshoz és rövidlátáshoz. Az átlagosnál több kék fény növelheti a makuladegeneráció kockázatát is az élet későbbi szakaszában.

„Ha a szemek fáradtak, könnyebben merülünk ki és csökkenhet a munkateljesítményünk. A kényelmetlen, kellemetlen érzés a szemekben elvonhatja a figyelmet és megnehezítheti a koncentrációt. A digitális szemfáradtság és a hosszú órákig tartó képernyőidő ráadásul nemcsak azonnali hatásokkal jár, hanem hosszú távon is súlyosabb problémákhoz vezethet. A kék fény azon biológiai és fiziológiai rendszereinkre is hatással van, melyek befolyásolhatják és megváltoztathatják bioritmusunkat, valamint fiziológiai és pszichológiai komfortérzetünket. Tehát a látásproblémákon és szembetegségeken túl okozhat alvászavart, depressziót és akár a kognitív funkciók károsodását is” – mondja Klatz Norina optometrista, a Tipton Eyeworks showroom szakértője.

Hogyan óvhatjuk meg a szemünket a digitális szemfáradtságtól?

· Győződjön meg róla, hogy rendszeresen tart rövid szüneteket, ha a képernyő előtt ül. Ez lehetővé teszi a szemnek, hogy pihenjen. Próbáljon meg 5 méternél távolabbi tárgyakra fókuszálni.

· Állítsa be a képernyő fényerejét és kontrasztját kényelmes szintre, és győződjön meg róla, hogy a betűk és a képek tisztán és élesen jelennek meg.

· Végezzen rendszeresen szemtornákat, amelyek segíthetnek megerősíteni a szem izmait és csökkenteni a fáradtságot.

· Használjon kékfény szűrős lencsével rendelkező szemüveget, amely csökkenti a képernyő által kibocsátott kék fény mennyiségét, különösen esténként.

· Ne hagyja ki a rendszeres szemvizsgálatokat, és bizonyosodjon meg róla, hogy szemüveg vagy kontaktlencse a megfelelő dioptriával rendelkezik.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mit tehet az orvos a szem bakteriális fertőzése esetén?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

látásromlás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához