Ezeket látta már?

A vakság elleni küzdelemben - az őssejtterápia?

2011.06.25. Módosítva: 2015.11.04.

Forradalmi őssejt-technika a vakság gyógyítására! Egy teljesen újszerű technika visszaadhatja a vak páciensek látását, az eljárást hamarosan már beteg embereken is tesztelhetik a kutatók.

Két brit vak nő szemgolyójába hamarosan embrionális őssejtek millióit injektálják az orvosok, abban bízva, hogy meggyógyítják a súlyos szemkárosodást. Az egyik nő esetében örökletes vakságról van szó, a másik esetben viszont a korral járó makula-degeneráció okozta a vakságot.

A vakság elleni küzdelemben - az őssejtterápia?

Az elsődleges vizsgálatokra az Egyesült Államokban fog sor kerülni, és remélhetőleg már idén ősszel elkezdődhetnek a tesztek. Amennyiben az állatokon végzett kísérletek az embereknél is hasonló eredménnyel zárulnak, hamarosan milliók élete fog gyökeresen megváltozni a jövőben.

Robert Lanza, őssejt-kutató egy olyan vitaminokból és kemikáliákból álló vegyületet fedezett fel, amely a sérült szemsejtek egészséges verziójává alakítja át az őssejteket. Valószínűleg majd még hónapokat kell várni, mire a páciensek látása javulni

Robert Lanza munkásságáról

A kutató korábban már sikerrel járt őssejtek retinasejtekké való átalakításában. E technológia segítségével a vakság néhány formája kezelhetővé, "gyógyíthatóvá" vélik, pl. az időskori makula-degeneráció, és a Stargardt-betegség, amely jelenleg nem kezelhető, főként fiatal felnőtteket érintő vakságforma.

Az Advanced Cell Technology elnyerte az amerikai gyógyszerhatóság, az FDA engedélyét arra, hogy emberi őssejtekkel kezelhessenek degeneratív szembetegségeket. A kezelés során olyan sejtek képződnek a retinában, amelyek révén a fotoreceptor, fényérzékelő sejtek működése javulhat. Az RPE sejtek az elsők, amelyek pl. az időskori makula-degeneráció esetén elpusztulnak... Lanza ezen felismerése jóval korábbról származik már.

Jelenleg állatkísérletes modelleken történik a technika tanulmányozása. Az eddigi eredményekből úgy látszik , hogy a retinasejtek majdnem visszanyerték normális működőképességüket.

a szerk., forrás: wikipedia

kezd, de ha az első próbálkozások jól sikerülnek, két éven belül széles körben elterjedhet az új technika, mondta Dr. Lanza, a massachusettsi Advanced Cell Technology munkatársa.

Forrás: Medipress