Ezeket látta már?

Pirofoszfáttal a kötőszöveti meszesedés ellen

faj_a_szeme

Az MTA kutatói nemrégiben fedeztek fel egy olyan új, alacsony költségű terápiát, amely segíthet megelőzni a kötőszöveti meszesedést. Hogyan védheti meg szemünket ez az új eljárás?

A gerincesekben az evolúció során kialakult az a szabályozó mechanizmus, amely a kalciumból és a foszfátból álló komplex szerkezetű kristályos biominerált a szervezetben csak a szükséges helyeken, időben és pontos formában engedi kialakulni.

Hogyan alakulhat ki a kötőszöveti meszesedés?

Ez az, amit hétköznapi nyelven csont- és fogképződésnek nevezünk. A kalcium-foszfát-alapú hidroxiapatit a kollagénvázakon alakul ki. Kollagén azonban az egész szervezetünkben jelen van, a kötőszöveti mátrix legfontosabb eleme.

Finom szabályozási mechanizmusok gondoskodnak arról, hogy a meszesedés, a hidroxi-apatit-képződés a puha szövetekben ne indulhasson meg.

Azonban számos olyan patológiás állapot, betegség ismeretes, amelyet a kötőszövetek meszesedése jellemez: ez érintheti a bőrt, a vesét, sőt a szemet is. Legsúlyosabb következményként az artériák középső rétegét képező simaizom-rostok alkotta struktúrában keletkezik hidroxi-apatit-lerakódás, amelynek következtében az érfal elveszíti rugalmasságát, és nagyon súlyos keringési betegségek alakulnak ki.

A patológiás jelenséget genetikai és környezeti okok válthatják ki, de az öregedés természetes következményei is szerepet játszhatnak a folyamatban.

Miért vakulhatunk meg a profoszfát-termelődés zavarától?

A puha-szöveti meszesedés egyik fontos gátlója a pirofoszfát, egy természetes metabolit, amely a keringésben körülbelül 1-2 mikromólos koncentrációban van jelen. A vérben megjelenő pirofoszfát jó részének a máj a forrása. Két olyan öröklődő betegség ismert, amely a profoszfát-termelődés zavarával függ össze.

A kevésbé súlyos a pseudoxanthoma elasticum(PXE), amely 40-50 éves korban vakságot okoz, illetve a csecsemőkori általános artériameszesedés, amelynél az újszülöttek egy része már a harmadik hónapot sem éli meg.

Az erek meszesedése számos súlyos betegség okozója. Olvasson tovább!

Egyszerű és olcsó terápia? Igen!

Az MTA kutatói azonban megcáfolták az eddigi tapasztalatokat, és sikeresen megakadályozták egereknél a PXE és a csecsemőkori artériameszesedés kialakulását az ivóvízhez adott pirofoszfát adagolásával. A szer később megjelenik az állatok keringésében is, tehát legalább egy része felszívódik a szernek, mielőtt lebomlana.

A következő lépcsőben a kutatók saját magukon is tesztelték a módszert, így arra a megállapításra jutottak, hogy a vegyület emberekben is felszívódik, és könnyen elérhető az a dózis, amely a vérplazmában állítja helyre az egyensúlyt.

Forrás: MTA.hu

Forrás: EgészségKalauz