Ezeket látta már?

Figyelem: kevesebb foszfor = kevesebb koszorúérbetegség!

Betegségek
2011. június 19. 08:58
Módosítva: 2015. november 04. 13:49

Matos Lajos, az MTI szakértője írja: a foszfor alapvető ásványi anyag az emberi szervezetben, ám a tudomány történetében most először angol kutatók azt találták, hogy ha ételeinkben sok a foszfát, az hozzájárul az érelmeszesedés kifejlődéséhez.

Timothy J.A. Chico és munkatársainak közleménye az Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology júniusi számában jelent meg.

italosdoboz-d00000BF4355529cf0a04

Forrás: Medipress


A szervezetünkben lévő foszfor 60-80 százaléka a csontokban szerves foszforsó formájában található, de igen sok létfontosságú enzimnek is alapvető eleme. Szinte minden élelmiszerben van foszfát, de a szakértők szerint az utolsó három évtizedben az elfogyasztott mennyiség kifejezetten megnőtt, mert az élelmiszeripar a húskészítmények, a sütőipari termékek és az üdítőitalok tartósságának, összetételének javítása céljából mind többet használ adalékanyag formájában.

A Cancer Prevention Research rákkutató intézet már tavaly tanulmányt tett közzé arról, hogy állatkísérlet során egerek bőrén sokkal gyorsabban megjelent a rosszindulatú bőrdaganat, ha az állatok sok foszfátot tartalmazó étrendet kaptak, mint ha csak szokásos egértápot ették volna.

Most Sheffieldben Chico és munkacsoportja speciális egértörzs tagjainak adott foszfátban gazdag étrendet, illetve egy másik csoport a megszokott egértápot ette, a harmadik csoport pedig foszfátban szegény diétát fogyasztott.

A kísérleti állatok 20 hétig éltek ezen a koszton. A sok foszfátot evő egerek verőereinek belső felszínén sokkal több koleszterint tartalmazó lerakódás jelent meg, melyek az érelmeszesedés előfutárai, mint azoknak az egereknek az ereiben, melyek foszfátban szegény étrenden voltak.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy az érelmeszesedéses folyamat a súlyos szív-és érbetegségek okozója, mint a szívinfarktus vagy az agyi katasztrófa. Vizsgálataikat folytatják abban a reményben, hogy ha az emberi étkezésben csökkentik a foszfát mennyiséget, az gátolhatja az érelmeszesedés folyamatát.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: MTI
# diéta # kutatás # szív- érrendszeri betegségek

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés