Ezeket látta már?

Szemre is jó: ezért szedjék idősek az omega-3 zsírsavat

omega-_3_nezes

Az omega-3 zsírsavak fogyasztása megelőzheti az időskori szembetegségek kialakulását! Amerikai kutatás szerint az omega-3 zsírsavakban gazdag étrend (főként halak és tengeri állatok fogyasztása) csökkenti az időskori sárgafolt-degeneráció (AMD) kialakulásának kockázatát.

Sheila K. West és munkatársai kutatásuk során arra követkzetteésre jutottak,hogy a sok hal és kagyló fogyasztása védőhatású az időskori sárgafolt-degeneráció szempontjából. A sárgafolt-elfajulás (orvosi szóval makuladegeneráció, AMD) a vakság egyik leggyakoribb oka.

Az omega-3 hatása a szemünkre

A kutatók egy, az 1990-es évek kezdetén lefolytatott tanulmány adatait vették alapul, mely a résztvevők egyéves étrendi szokásait célozta. Az alanyok között 2400 65 és 84 év közötti időskorú egyén szerepelt, akik Maryland keleti partján éltek, ahol a tengeri ételek fogyasztása mindennapos. A résztvevők szemészeti vizsgálaton is átestek, ahol megállapították, hogy közülük 450-en szenvednek időskori sárgafolt-degenerációban, 68-nál ez súlyos mértékű volt. A kutatók megállapították, hogy a sárgafolt-degenerációban szenvedők szignifikánsan kevesebb omega-3-at tartalmazó ételt fogyasztottak.

Hogyan segít az omega 3?

A szem ideghártyáján lévő fényérzékeny receptorok nagy mennyiségben tartalmaznak zsírsavakat, ez vezette arra a feltevésre a kutatókat, hogy az étrend omega-3-tartalma befolyásolhatja a makuladegeneráció kialakulását. A vizsgálat hátránya azonban, hogy csak egyéves periódussal számol, míg a sárgafolt-elfajulás jellemzően hosszabb távon alakul ki.

Lásd kalkulátorunkat is az oldalon: Makula-degeneráció kalkulátor. Mérje fel egy egyszerű teszttel van-e szemfenéki meszesedése!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához