Ezeket látta már?

Szúr, éget, folyton száraz a szeme? 8 bevált otthoni módszer szemszárazság ellen

szemszárazság ellen bevált otthoni módszer

A száraz szem gyakori szemészeti probléma, amely látóélességet befolyásoló és diszkomfort érzést okozó hatása miatt jelentősen ronthatja az életminőséget.

Szemszárazság akkor alakul ki, ha csökkent a könnytermelés vagy fokozott a könnyvesztés. A probléma minden 3. embert érinthet. A szemfelszín folyamatos hidratálása, a könnyfilm mennyiségének és minőségének javítása jelenthet megoldást a kellemetlen tünetek enyhítésében.

Mikor alakul ki szemszárazság?

Legtöbben talán akkor érzik úgy, hogy szúr és szárad a szemük, amikor túl sok időt töltenek képernyő előtt. Márpedig a közösségi oldalak használói közül szinte mindenki el tudja mondani magáról, hogy olykor-olykor bizony ráfügg a telefonjára. Szinte észre sem vesszük, úgy repülnek az órák, miközben az érdekes videókat pörgetjük egymás után. A jelenség nem korfüggő, a fiatalokat és az idősebb korosztályt is be tudja szippantani a digitális világ. Hát még a jobbnál jobb sorozatok… Fontos lenne “digitális detoxot” tartanunk, vagyis időt kellene adnunk nemcsak a szemünknek, de az agyunknak is arra, hogy pihenhessen, különben az alábbi tünetekkel fog jelezni a szervezet:

 • idegentest érzés, mintha lenne valami a szemben
 • szúró, égő fájdalom
 • vörös szemek
 • fényérzékenység
 • homályos látás
 • enyhe viszketés
 • fokozott pislogás
 • erős könnyezés (időnként éppen ez lehet a szemszárazság egyik jele)
 • fáradtság érzés, szemfáradtság, mintha nehéz lenne a szemhéjunk, le akar csukódni

Habár a szemszárazság mindenkinél kialakulhat – sőt az utóbbi években egyre több fiatalnál is megjelent a probléma –, bizonyos esetekben/élethelyzetekben nagyobb eséllyel jelenhet meg.

– figyelmeztet Dr. Cserháti Zoltán, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.

 • 50 éves kor felett: az évek előrehaladtával csökken a könnytermelés és romlik az ún. Meibom-mirigyek funkciója, a könnyfilm minősége már nem megfelelő, ezért hamar elpárolog a szemfelszínről a könnyfilm. A szemhéjak lazasága, a Meibom-mirigyek és kivezetőcsöveik elváltozásai is gyakran érintik az idősebb korosztályt, ezek a problémák szintén a szemek szárazságához vezethetnek.
 • Nőknél: a hormonális változások miatt már nem optimálisan működnek a Meibom-mirigyek, amelyek a könnyfilmet lezáró olajos réteg termeléséért felelősek.
 • Környezeti hatások: nem mehetünk el amellett, hogy milyen körülmények között dolgozunk, élünk. Poros, koszos, huzatos helyen, vagy akár klímával felszerelt helyen dolgozóknál fokozottan fordulnak elő a fenti panaszok
 • Kontaktlencse viselők: 50%-uk tapasztalt már száraz szem tüneteket

Mit tehetünk szemszárazság ellen?

 1. Alaposan tisztítsuk meg a szemhéjunkat mindennap
 2. Számítógép, telefon használata közben iktassunk be szüneteket
 3. Győződjünk meg arról, hogy a számítógép képernyője a szem magassága alatt van, így kevésbé párolog a könny
 4. Fűtési szezonban használjunk párásítót, hogy megakadályozzuk a levegő kiszáradását
 5. Ha kontaktlencsét viselünk, olykor helyettesítsük szemüveggel, hogy pihenhessen a szemünk, ill. használjunk tartósítószermentes műkönnyet
 6. Igyunk minél több folyadékot, lehetőleg vizet. Legalább 8-10 pohárral naponta
 7. Aludjunk napi 7-8 órát
 8. Megfelelő táplálkozás (pl. omega-3 zsírsavak, antioxidánsok)

A száraz szem a legtöbb esetben a megfelelő összetételű tartósítószer-mentes műkönnyel, szemgéllel és megfelelő szemhéj higiéniával jól kezelhető, a zavaró tünetek megszüntethetőek, csökkenthetőek. A műkönny-használat célja, hogy a szem felszínét nedvesítse, hidratálja, javítsa a könnyfilm minőségét, csak úgy, mint a testápoló teszi a kiszáradt bőrrel. “Ha ez az egyszerű megoldás nem hoz javulást és a száraz szemes panaszok továbbra is fennállnak, akkor érdemes szemész szakorvos segítségét kérni”mondja Dr. Cserháti Zoltán. “Súlyosabb esetekben szemhéj melegítés, szemhéj masszázs vagy akár könnypont dugók behelyezése jelenhet megoldást, hogy megakadályozzuk a könny elfolyását a szem felszínéről. Ezek és komplexebb (szájon át szedhető gyógyszerek, receptköteles szemcseppek/kenőcsök) terápiás megoldások segíthetnek azoknak, akik krónikus szemszárazsággal küzdenek.”

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így zajlik a jogosítványhoz, munkához szükséges szemvizsgálat

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

látás

Forrás: budai szemészeti központ