Ezeket látta már?

Száraz szem

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

A száraz szem betegségként nem igazán ismert, noha sok ember szenved tőle, különösen a nők a változó kor után. A szem szaru- és kötőhárthyáját könnyfilm borítja, ami a szemhéj csukással mindig újra képződik. Ha ez a filmréteg kiszárad és a szaruhárthya nem elég nedves, akkor lép fel a száraz szem érzés.

A száraz szem tünetei

A száraz szem érzés idegentest érzésként jelentkezik. Az illető azt gondolja, hogy homokot fújt volna a szél vagy szempilla került volna a szemébe. Néha azok, akiknek "száraz a szemük", azoknak más nyálkahárthyájuk is száraz lehet, pl-ul: szájuk, orruk, hüvelyük (változó kor utáni nők).

A száraz szem esetleges komplikációi

A kiszáradt kötőhártyha a különböző kórokozók ellen gyengébben véd. Ebben az esetben a szem fertőzésekre fogékonyabb.

A száraz szem kiváltó okai

Száraz szem szindróma léphet fel csökkent könnytermelés miatt, amit a kor, vitaminhiány, autoimmun betegségek, és néhány gyógyszer okozhat. Bizonyos tényezők, mint a száraz levegő (fűtőtt szobában) vagy a cigarettafüst is kiszáríthatja a szemet. Idősebb nőknél a változókor utáni hormonális változás is okozhatja a szem kiszáradását.

Mit tehet Ön száraz szem esetén

Igyon elegendő folyadékot!Állítson fel a lakásban párologtatót!Óvja a szemét napszemüveggel a széltől és a napsugárzástól!A szemet megfelelő szerrel nedveítse!

Mit tehet az orvos száraz szem esetén

Az orvos tisztázza, hogy nem áll-e a háttérben valami más betegség. Szemcseppet, szemgélt vagy úgynevezett műkönnyet írhat fel, ami a szem nedvesítését szolgálja.

A száraz szem megelőzése

Télen a szobában használjon párologtatót, hogy ne legyen túl száraz a szoba levegője. Hogy hatásosan megelőzze a sem kiszáradását, legalább 60 %-os páratartalomra van szükség!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához