Ezeket látta már?

Milyen a jó műkönny? Ilyet javasol a szakorvos allergia és szemszárazság esetén

szemviszketés, szemszárazság, műkönny, allergia

Nem mindegy, mikor, melyik műkönnyet csepegtetjük a szemünkbe!

Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa ad tanácsot a megfelelő műkönny kiválasztásában. Legtöbbünknek talán akkor jut eszébe műkönnyet használni, amikor a még mindig forró szeptemberi napokon az autónk, a munkahelyünk vagy az otthonunk klímája szárítani kezdi a szemünket. De szemirritációt okozhat a klóros medence vize, vagy kerti sütögetéskor a szemünkbe szálló füst. A telefon/számítógép napi több órás használata is csökkenti a szem hidratáltságát.

Mi is pontosan a műkönny?

A mesterséges könnyek olyan típusú szemcseppek, amelyek segítenek megőrizni a szemfelszín hidratáltságát. Mind a természetes, mind a műkönny hidratálja szemünk felszínét, segítik a mikroszennyeződések, pollenek és az egyéb irritáló anyagok távozását, illetve védik a szaruhártyát a kórokozóktól.

A könnyek tudománya

A természetes könny többnyire vízből áll, de tartalmaz olajat, fehérjét és enzimeket is. Míg az olaj akadályozza a könny túl gyors párolgását, addig a fehérjék és enzimek megküzdenek a baktériumokkal. Nem csak szervezetünk folyadékpótlására érdemes odafigyelni, fontos gondoskodni a szem hidratálásáról is, hiszen ha száraz a szemfelszín, akkor kevésbé ellenálló a kórokozókkal szemben.

Egyéni adottságok és környezeti hatások következtében a könny elemeiből egyik vagy másik kevésbé van jelen. A kereskedelmi forgalomban kapható műkönnyek a természetes könnyfilm különböző rétegeinek (fehérjék, enzimek, víz, olaj) egyikét vagy kombinációját pótolják. A tartósítószer-mentes változatokat használhatjuk bátran igény szerint, mennyiségi korlátozás nélkül.

Milyen a jó műkönny?

"A műkönny feladata az, hogy normalizálja a könny mennyiségét és minőségét. Többféle műkönnyet is ki lehet próbálni, hogy megtaláljuk a megfelelőt, de komplex probléma esetén érdemes szemész szakorvoshoz fordulni. A megfelelő műkönny kiválasztásához diagnosztizálni kell az alapproblémát. A könny vizes részének pótlására alkalmazott cseppek mellett számos műkönny tartalmaz a könny természetes alkotóelemeihez hasonló tulajdonságokkal rendelkező összetevőket, amelyek biztosítják a könnyfilm stabilitását és lassítják a párolgást” – mondja Dr. Lendvai Zsanett.

„Egyes műkönnyek tartósítószert is tartalmaznak, hogy akadályozzák a baktériumok képződését az oldatban. A tartósítószerek azonban tovább irritálhatják a szem felszínét. Ha rendszeresen szükségünk van hidratálásra, akkor mindenképp tartósítószer-mentes készítményt válasszunk, ma már jelentős kínálatban jelen vannak ezek a cseppek a patikák polcain.”

Allergia esetére

Állatszőr, pollen, penészgombák és más gyakori allergének okozta viszkető, könnyező, vörös szemek esetén a szemfelszínünk folyamatos nedvesítésével tehetünk legtöbbet az irritáció enyhítésére. Enyhe tünetek mellett elég lehet a tartósítószer-mentes műkönny. Egyes műkönnyek vékony lipidréteggel vonják be a szemfelszínt, ami még inkább segít távol tartani az allergéneket. Súlyosabb reakció esetén orvosi utasításra antihisztamin-tartalmú, esetleg szteroidos szemcsepp is javasolt. A súlyos allergiás esetek kezeléséhez mindenképp keressünk fel szakembert, és ne hagyatkozzunk csupán a recept nélkül kapható, egyszerűbb szerekre vagy öngyógyításra.

Kontaktlencse viselők részére

A kontaktlencsét viselőknél különösen nagy a szemszárazság kialakulásának kockázata. Sokféle műkönny létezik, de nem mindegyik alkalmas kontaktlencse-használók számára. Általános szabály, hogy csak a "Kontaktlencsével való használatra" feliratú termékeket vásároljuk meg. A sűrűbb, tejfehér készítmények elhomályosíthatják a kontaktlencsét és károsíthatják az anyagát, ami nem napi lencse esetén problémát okozhat.

Megfelelő műkönnyet választottam?

A következő jelek utalnak arra, hogy nem a megfelelő műkönnyet használjuk:

  • A tüneteink nem enyhülnek rendszeres használat mellett sem
  • A tüneteink egyre rosszabbak
  • Több mellékhatást észlelünk magunkon, mint előnyt

Ha az elsőnek vásárolt műkönny nem válik be, érdemes kipróbálni több fajtát, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelőt. Ha inkább reggel érezzük száraznak a szemünket, akkor valószínűleg olajosabb állagú műkönnyel érdemes próbálkozni, esetleg éjszakára nedvesítő gél használata is javasolt. Ha inkább napközben, estére szárad a szemünk, akkor valószínűleg vizes bázisú műkönnyre lesz szükségünk. A könnytermelésben azonban az életkorunk, a munkánk és a környezeti hatások is közrejátszanak, ezért sokszor nem ilyen egyszerű kiválasztani a megfelelő készítményt. Ha nem találjuk melyik a nekünk való műkönny, és nem akarunk további költségeket generálni a teszteléssel, keressünk fel egy szemész szakorvost, akinek van tapasztalata száraz szem problémával küzdő betegek kezelésében. A krónikus száraz szem probléma esetében a műkönnyön túl további kezelési lehetőségek is felmerülhetnek.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mit tehet az orvos a szem bakteriális fertőzése esetén?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

látásromlás

Forrás: szemeszetikozpont.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához