Ezeket látta már?

A barátságos férfiak isznak a legtöbbet?

A férfiak, az extrovertált emberek és az alkohol irányába pozitív elvárásokkal rendelkezők többet isznak, mint társaik - állítja egy holland pszichológus, Sander Bot.

A barátságos férfiak isznak a legtöbbet?

A férfiak, az extrovertált emberek és az alkohol irányába pozitív elvárásokkal rendelkezők többet isznak, mint társaik - állítja egy holland pszichológus, Sander Bot. A fiatalok által elfogyasztott ital mennyiségét a szakember szerint nagymértékben az határozza meg, hogy a társaik mennyit isznak: a barátságos fiatalemberek, azok az emberek, akik barátságos személyiséggel rendelkeznek, érzékenyek mások befolyására.

A barátságos férfiak isznak a legtöbbet?

A genetikai tényezők mellett az alkoholfogyasztási szokásokat befolyásolja a kultúra, a neveltetés és a közvetlen szociális környezet. A fiatalok között az alkoholfogyasztás a szociális viselkedés formája, csoportosan isznak: bárokban, partikon, klubokban vagy diszkókban. A szociális alkoholfogyasztás szorosan összefügg mások viselkedésével és befolyásával. A fiatalok közötti alkoholfüggőség még nem jelentős probléma, de a növekvő alkoholfogyasztás közvetlen összefüggést mutat pl. az agresszióval, a vandalizmussal és a közlekedési balesetekkel.

A Radboud Egyetem szakemberei Bot vezetésével a 18 és 25 év közötti, főképp már nem otthon élő fiatalok körében végeztek kutatásokat. A szakemberek azt állapították meg, hogy a neveltetésnek és a szülőknek még mindig hatása van az elfogyasztott alkoholmennyiségre: jelentős szülői támogatás mellett kevesebb az antiszociális viselkedés és az alkoholfogyasztás. Az apa iszákos magatartása szintén hat a fiatalokra: ha a szülő rendszeresen iszik, a gyermekek gyakran utánozzák azt, ugyanakkor ha önmegtartóztató, a gyerek szintén követi a példáját.

A szakemberek szerint a 12-14 éves gyerekeket gyakran befolyásolják osztálytársaik vagy azok, akikkel barátkozni szeretnének. Ez a befolyás azonban nem érvényesül a fiatal felnőttek között. Az utánzás jelentős mértékét nem sikerült azonosítani sem a legjobb barátok, sem pedig az ún. vezető személyiségek társaságában. Bár ezek a tényezők szerepet játszanak abban a kérdésben, hogy az illető elmegy-e szórakozni vagy fel tud-e állni egy ivási szituációból.

A nem viszont nagymértékben befolyásolja az alkoholfogyasztást: a férfiak többet isznak. Valószínű, hogy a férfi csoportokban gyakran kihívásnak számít, hogy ne legyen senki más, aki többet iszik az illetőnél. A megfigyelések szerint a férfiak alkoholfogyasztásához jobban hozzájárul az is, hogy mennyit isznak más társaságok tagjai. A férfiak tehát többet isznak, míg a nők hamarabb tudják abbahagyni az alkoholfogyasztást férfiak jelenlétében, akik azt remélik, hogy az alkoholhasználat szexuális izgalmat okoz.

Korábbi tanulmányok megállapították, hogy a férfiak kevesebbet isznak, ha közben valamit játszanak, pl. biliárdoznak, darts-ot vagy kártyajátékot játszanak. Azonban Bot vizsgálatai szerint az alacsonyabb alkoholfogyasztás a játék végén jelentősen emelkedik. Ez azt jelenti, hogy teljes alkoholfogyasztást nem befolyásolja, hogy mit csinálnak az emberek egy társasági esemény közben.

medipress.hu

Forrás: EgészségKalauz