Ezeket látta már?

Aggodalom a legális drogok miatt

Németország aggódik a legális drogok miatt. A német szakemberek hétfőn a legális kábítószerek veszélyeire hívták fel a figyelmet, amelyek egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert, ugyanakkor kiszámíthatatlan egészségügyi kockázattal járnak a fogyasztókra nézve.

A német szövetségi bűnüldözési hivatal és a kormány kábítószerügyi szakértője közös nyilatkozatban hívta fel a figyelmet a legális kábítószerek fogyasztásának káros hatásaira. A tisztviselők szerint ezek a gyakran növénytápszerként vagy fürdősóként forgalmazott termékek kiszámíthatatlan kockázatokat rejtenek. A kábítószerek fogyasztói keringési elégtelenséget, eszméletvesztést, hallucinációkat és izomsorvadást tapasztalhatnak, amik sürgős kórházi ellátást tesznek szükségessé.

Aggodalom a legális drogok miatt

Az Európai Unió december elején az egyik legális kábítószer, a mefedron teljes tilalmát rendelte el, miután több, a droggal összefüggésbe hozható haláleset is történt. Nagy-Britanniában a hatóságok betiltották a miau-miau néven is ismert szert, de több országban a mai napig legálisnak számít.

A Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) éves jelentésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a legális partidrogok hozzáférhetősége drámai mértékben megnőtt. 2010-ben rekord mennyiségű új szer jelent meg a piacon.

Az EMCDDA jelentése szerint a partidrogokat többnyire az interneten keresztül forgalmazzák, és csomagolásukon gyakran a nemzetközi szabályoknak nem megfelelő módon tüntetik fel az összetevőket.

Forrás: Medipress