Mindenki ezt nézi most!

Alkoholizmus: hormonzavar is okozhatja!

alkoholizmus, alkoholista, hormonzavar

A Scripps Kutatóintézet vizsgálata szerint az alkoholfogyasztás szenvedélyének hormonális oka van: eredményeiket a Biological Psychiatry most megjelenő száma közli.

Az alkoholizmus drága és veszélyes szenvedély, nemcsak a fogyasztóknak, de a társadalomnak is: az Egyesült Államokban többszáz milliárd dollárba kerül az alkohol okozta betegségek kezelése, és minden harmadik közlekedési baleset italozás következménye.

A stresszhormon lehet az alkoholizmus kulcsa

Marisa Roberto és munkacsoportja hat éve foglalkozik alkoholbetegek vizsgálatával, illetve olyan kísérleti állatok tanulmányozásável, melyeket rászoktattak az alkoholra. Eredményeik szerint az állatkísérletek adatai azt jelzik, hogy az egyik stresszhormon, a CRF (corticotropin-releasing-factor) jelenti az alkoholizmus kulcsát.

Életre szóló problémát okozhat az alkoholizmus - olvasson tovább!

A CRF természetes körülmények között is kiválasztott hormonja a szervezetnek. Eredetileg csak az agy egy körülírt területén, a hipotalamuszban mutatták ki, de kiderült, hogy az agyalapi mirigyben is megtalálható. Ingerli a kortikotropin és más, biológiailag hatásos anyagok megjelenését: ezek a stresszhatás fontos elemei.

Így kapcsolódik a CRF, a nyugtalanság és az akoholbetegség

A CRF a legújabb kutatások szerint agyunknak abban a részében is megtalálható, amelyik az alkoholizmus tüneteiben fontos szerepet játszik: a szeszmentes időszakban bekövetkező nyugtalanságban, vagy az alkohol utáni szenvedélyes vágy megjelenésében. A kutatócsoport a hormont tartalmazó agyi területeket olyan elektromos eljárásokkal is vizsgálta, melyeket korábban erre a célra nem alkalmaztak.

Az idegsejtek vizsgálata során kiderült, hogy a CRF az egyes idegsejtek közötti gátló kapcsolatokat úgy befolyásolta, mint az alkohol. Ez elsősorban úgy történt, hogy fokozta az idegingerületet átvivő anyag termelését. Ez a hatás kifejezetten növelte az idegsejtek ingerlékenységét.

A munkacsoport ezt követően azt vizsgálta, mi történik, ha a CRF hatását a hormon ellenanyagaival gátolják. Ez azért volt lehetséges, mert három különböző ellenanyag is létezik erre a célra. Olyan patkányok agysejtjeit kezelték ezekkel az anyagokkal, melyek megfelelő módon itatva alkoholistákká válnak.

Az egyik CRF elleni készítmény, az R121919 alkalmazása esetén az alkoholista patkányok már csak mérsékelten fogyasztottak alkoholt. A kutatók azt remélik, hogy ezt a hatást emberek kezelése során is sikerül elérni.

Forrás: MTI