Ezeket látta már?

Dohányzásról leszoktató szer - növelheti az öngyilkosság kockázatát

A világ egyik nagy gyógyszeripari vállalatának dohányzásról való leszokást segítő gyógyszere a legújabb kutatás szerint túl sok kockázattal jár, ezért csak akkor szabadna alkalmazni, ha semmilyen más kezelés nem vált be.

A PLoS One online kiadásában megjelent tanulmányból az derült ki, hogy a készítmény nyolcszor nagyobb valószínűséggel hozható összefüggésbe az öngyilkos viselkedéssel vagy depresszióval, mint más nikotinpótló készítmények, például a nikotintapasz. A kutatás eredménye homlokegyenest ellentmond az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatal (FDA) múlt hónapban kiadott közleményének, amelyben azt állították, hogy nem növeli a pszichiátriai zavarok, például depresszió okozta kórházi kezelés kockázatát.

Dohányzásról leszoktató szer - növelheti az öngyilkosság kockázatát

Dr. Curt Furberg, a Wake Forest Orvosi Központ új kutatásának vezetője elmondta, hogy az FDA kutatásai azért voltak hibásak, mert nem voltak elég széles körűek, és csak a kórházi kezelést igénylő, súlyos eseteket vették figyelembe. Nem tértek ki az olyan súlyos pszichiátriai mellékhatásokra, mint az öngyilkosság, a depresszió, az agresszió, amelyek katasztrofális eseményeket okozhatnak, általában mégsem követi ezeket kórházi ellátás.

A Wake Forest kutatása azt mutatta, hogy az 1998 és 2010 között bejelentett 3249 öngyilkos viselkedéssel vagy depresszióval kapcsolatos eset közül 2925, vagyis 90 százalék a vareniclinnel állt összefüggésben, míg egy másik készítmény hatóanyaga, a bupropion csupán 229 esettel hozható összefüggésbe.

"A kockázatok egyszerűen meghaladják a készítmény előnyeit" – foglalta össze az eredményeket Furberg. A kutatócsoport egy korábbi elemzése ugyanerről a hatóanyagról azt állapította meg, hogy növeli a szívbetegség, az indokolatlan agresszió és a hirtelen, átmeneti tudatvesztés kockázatát.

Furberg és munkatársai elismerik, hogy a dohányzás súlyos kockázattal jár, és nagyon nehéz leszokni a függőségről, de a szóban forgó esetben kevés az előny. A kutatók szerint egy évvel a gyógyszer szedésének megkezdése után a páciensek csupán 10 százaléka szokik le a cigarettáról.

Bár a betegtájékoztatóján szigorú figyelmeztetések szerepelnek a készítmény mellékhatásait illetően, Furberg azt szeretné, hogy az FDA még tovább korlátozza a készítmény használatát azzal, hogy kijelenti, csak akkor ajánlott az alkalmazása, miután minden más kezelés kudarcot vallott.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához