Ezeket látta már?

Drogügy: vigyázat, terjed a mefedron-használat!

Nemzeti Drog Fókuszpont: terjed a mefedron használata a drogfogyasztók körében. Rohamosan nő a mefedront használók száma a drogfogyasztók körében egy kutatás szerint Magyarországon; a szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a szer gyors fizikai, pszichés és szociális leépülést okoz.

A Nemzeti Drog Fókuszpont által az MTI-hez eljuttatott kutatási eredmények szerint a hazai kezelőhelyek és tűcsere-szolgáltatók körében májusban végzett felmérés során a leggyakrabban említett szer a mefedron volt, amely tavaly nyár óta rohamosan terjed. Ezt jellemzően a szórakozás kiegészítőjeként a fiatalok és - az opiátok hozzáférhetőségének és tisztaságának csökkenése miatt - a drogot intravénásan beadók használják.

Drogügy: vigyázat, terjed a mefedron-használat!

(A mefedron szintetikus pszichoaktív szer, amely stimuláns tulajdonságai miatt jellemzően az ecstasy, a kokain vagy az amfetamin alternatívájaként terjedt el a fogyasztói körökben.)

Mint írták, rohamosan terjed a szintetikus kannabinoidok, az úgynevezett MDPV, valamint a metilon megjelenése is. Az új pszichoaktív szerek hazai megjelenése és térhódítása megfelel az európai tendenciáknak - fűzték hozzá.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az új szerek használata miatt fiatalabb és új drogfogyasztók kezdtek megjelenni a kezelőhelyeken és a tűcsere-szolgáltatóknál. Ezzel párhuzamosan az intravénásan drogot használók között is megjelent a mefedron; ők jellemzően idősebbek, akik már korábban is beadtak maguknak más szereket.

A szakemberek elmondták, hogy a mefedron használata gyors fizikai, pszichés és szociális leépüléshez vezet, s hatása rövidebb ideig tart, mint az amfetaminoké, ezért gyakoribb a napi többszöri fogyasztás, ami növeli a fecskendők iránti keresletet is - áll a közleményben.

Forrás: MTI