Ezeket látta már?

Ebből tudhatja, hogy mobilfüggő lett a gyereke

okostelefon, mobil, függőség, telefon

A szülőknek van oka aggódni, ugyanis hivatalosan is bizonyítást nyert a mobiltelefonok előnytelen egészségügyi hatása.

A dél-koreai szöuli Koreai Egyetem kutatói szerint mentális zavarokat is okozhat az, ha valaki nagyon ragaszkodik a telefonjához.

Sokan telefonoznak séta közben

Egy 2017-es felmérés szerint az amerikaiak 82 %-a rendelkezik okostelefonnal vagy képes azt kezelni. Ezeknek az emberek a nagy része más tevékenység közben is sokszor nyomkodja a mobilját:

92 %-uk vásárlás közben

78 %-uk evés alatt

44 %-uk pedig az utcán sétálva.

Emellett a Pew Research Center felmérése alapján a tinédzserek 73 %-ának van okostelefonja, és 92 %-uk minden nap internetezik.

A túlzott mobilazásnak következménye lehet akár a depresszió is

A Koreai Egyetem munkatársa, Dr. Hyung Suk Seo arra figyelmeztet, hogy nem az idő elvesztegetése a legfőbb gond, hanem az, hogy olyan változások mehetnek végbe a tinédzserek agyában, melyeknek komoly következményei lehetnek. Rájöttek, hogy náluk sokkal nagyobb arányban fordulhat elő depresszió, szorongás, mint azoknál a társaiknál, akik nem rabjai olyan mértékben a telefonjuknak és az internetnek.

A szenvedélybeteg tinédzserek depresszióra való hajlama

Dr. Seo 19 függőség nélküli serdülő depresszióra való hajlamát hasonlította össze 19 másik tinédzserével (átlagosan 15,5 évesek), akiknél az utóbbi időben okostelefon- vagy internetfüggőséget diagnosztizáltak. A 19 függő közül 12 kognitív viselkedés-terápiát is kapott 9 héten keresztül a vizsgálat részeként.

A kutatás azt mutatta ki, hogy a súlyosabb mobilfüggőségben szenvedők esetében depresszió, szorongás, álmatlanság valamint impulzív viselkedés is tapasztalható volt.

Agyban lévő ingerület-átvivő anyagok aránya meghatározó lehet

Fény derült a kémiai mechanizmusok hátterére, melyhez olyan technikát (mágneses rezonancia spektroszkópia) használtak, amellyel kémiai anyagok szintjét tudják kimutatni az agyban.

A gamma aminovajsav (GABA) egy gátló hatású ingerületátvivő anyag (neurotranszmitter), ami lelassítja az agyi sejtek közötti jelátvitelt.

A Glx pedig ennek az ellentéte, azaz serkentő ingerületátvivő anyag, ez gyorsítja a jelátviteli mechanizmust, és kiegyensúlyozza a GABA hatását. Korábbi kutatási eredményekből az tudható, hogy amennyiben felborul ez az egyensúly, vagyis a GABA/Glx arány, magasabb az esélye a hangulattal kapcsolatos rendellenességek kialakulásának.

Dr. Seo és csapata az általuk végzett tanulmányban arra jutottak, hogy a kognitív viselkedés-terápiát megelőzően a figyelem irányításáért és az érzelmek szabályozásáért felelős agyi területen mért GABA/Glx arány magasabb volt a függőknél, mint a kontrollcsoport tagjainál. A viselkedés-terápiát követően a kémiai egyensúly visszaállt, a GABA/Glx arány rendeződött.

A kreatin szerepe a függőség kialakulásában

Dr. Seo azt is kifejtette, hogy nem csak a GABA és a Glx aránya fontos ebben a témában, hanem a GABA és a kreatin egymáshoz viszonyított jelenléte is. A kreatin egy olyan természetes anyag, amely a kognitív képességekben és az érzelmi szabályozásban játszik nagy szerepet. A GABA és a kreatin aránya jelentősen összefügg az okostelefon- és internetfüggőség súlyosságával, valamint a depresszió és szorongás kialakulásával.

A kutató tehát azt feltételezi, hogy a releváns agyi területen mérhető megnövekedett GABA szinttel valamint a kognitív és az érzelmi funkciók károsodásával összefüggésbe hozható a fiatalok mobil-és internetfüggőségének előfordulása. További vizsgálatok szükségesek annak érdekében, hogy ezek az eredmények meggyőzően legyenek alátámasztva, és a témában jártas szakemberek egyetértésben legyenek.

Olvasson tovább! A lelkiállapota is meghatározó lehet a cigaretta letétele során!

Nomofóbia

A nomofóbia (NO MObile PHOne phoBIA) olyan pszichológiai tünetcsoportot jelent, ami a mobiltelefon hiányából adódó félelem vagy szorongás érzését foglalhatja magában. A telefon egy biztonságérzetet nyújt az embernek, hogy bármikor bárkit el tud érni, és őt is felkeresheti más, vagyis azonnali kommunikációt biztosít. Az okostelefonon elérhető internetnek is számos előnye van, például a térbeli tájékozódást nagyban segíti, és széles körű információt szolgáltat nagyon sok témában, aminek az illető azonnal utána tud nézni, ha szükség van rá.

Sokan csak egyszerűen nem szeretik, ha nincs náluk telefon, mert nehezebben elérhetők, de van, akiknél ez komoly érzelmi reakciókat vált ki. A Journal of Family Medicine and Primary Care 2019-es cikkében arról írnak, hogy sok esetben a nomofóbia előtt számos más pszichológiai állapot (szorongás, pánikbetegség) is fennállt, ezért nem lehet teljes bizonyossággal azt állítani, hogy a nomofóbia a mobiltelefon-függőségből ered.

Dr. Szabó Linda

Gyógyszerész

Forrás: medicalnewstoday

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Pajzsmirigyzavar: nem elég a labor!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#depresszió

Forrás: EgészségKalauz