Ezeket látta már?

Szokjon le az alkoholról!

2010.01.26. Módosítva: 2015.11.04.

Az alkoholfogyasztás káros következményei közismertek, a legsúlyosabb alkoholisták kezelése szakembereket és komoly kezelést követel. Ám azok számára, akik csak egyszerűen szeretnék, a mértékletesség felé haladni ritkán adnak hasznos tanácsokat. Vegyük például azokat, akik újévi fogadalmuk keretében, vagy az egészségesebb életmód irányába tett lépésként szeretnének kevesebbet inni. A Health24 oldalain éppen egy ilyen tippcsokrot állított össze, amelyet a Medipress most magyarul is közzétesz. Íme:

Ne igyunk körről körre!

Szokjon le az alkoholról!

A barátok roppant fontosak, de az egymásnak rendelt körökkel elveszthetjük a fogyasztás feletti kontroltt, hiszen annyit iszunk ilyenkor, amennyit a többiek. Találjuk meg a módját, hogy ki tudjuk kerülni a "kötelező" köröket.

Mindig legyen kéznél egy pohár ital

A legjobb módszer, ha rendelünk magunknak valamit, és mértékletesen szürcsölgetve egész este kitartunk amellett az egy pohár ital mellett. így, ha valaki újabb italra csábítana, nyugodt lelkiismerettel mutathatunk a még kezünk ügyében lévő pohárra vagy üvegre.

Nem hívjuk fel magunkra a figyelmet!

Aki hangosan rendel, vagy látványosan nem alkoholt rendel, arra mindig felfigyelnek, ha azonban csendesen eliszogatunk egy pohár italt, azt nem veszik észre.

Tégy úgy, mintha...

Az ásványvíz vagy a tonik, külsőre éppen úgy néz ki, mint egy alkholos ital, nyugodtan igyunk ilyenből akár többet is, a legtöbben azt gondolják majd, alkoholt iszunk. Fogadjuk el a meghívásokat, de alkoholmentesen. Amennyiben gyógyszert szedünk, pl. antibiotikumot vagy antihisztamint, akkor egyáltalán nem szabad innunk. Persze, ettől még ihatunk másokkal, csak mondjuk el, mi a helyzet, az emberek ezt általában tiszteletben tartják.

Kevesebb alkoholtartalom

Léteznek könnyebb sörök is a piacon. Ráadásul újra divatos a fröccs is, így aztán egész este fogyaszthatunk, anélkül, hogy egy pohár bornak megfelelő alkoholnál többet vinnénk a szervezetünkbe.

Jegeljük a problémát

Az italokat igyuk sok jéggel, így tovább tartanak, és kevesebb alkoholt iszunk.

Rágcsálni jó!

A perec, a chips és a sós mogyoró talán nem a legegészségesebb élelmiszerek közé tartozik, de a szórakozóhelyeken érdemes fogyasztani belőlük, mert üres gyomorra sokkal gyorsabban hat az alkohol – hiszen az alkohol az aszpirin melletti egyedüli vegyület, amely közvetlenül a gyomorfalon át szívódik fel.

Az életet adó víz

Két pohár víz italozás előtt kifejezetten praktikus, hiszen egyrészt, ezzel megakadályozható, hogy azért igyunk, mert szomjasnak érezzük magunkat, másrészt közömbösíthetjük az alkohol vízelvonó tulajdonságát is. Érdemes minden alkoholos ital közé egy pohár vizet is beszorítani.

Vacsora az étteremben

Ha csak beszélgetni mennénk barátainkkal valahová, érdemes megfontolni inkább egy vacsorát, mint sörözőbe menni.

A szimpla a barátod

Inkább ne kérjünk duplát semmiből - még akkor sem, ha egy jól ismert sláger arra buzdítana minket – hiszen ezzel máris túllépjük a mértéket, és onnantól már az út gyorsan ittassághoz vezet.

Húzzunk a nadrágszíjon!

Csak korlátozott mennyiségben vigyünk magunkkal pénzt az estére, így azt is kordában tartjuk, mennyi italt rendelhetünk magunknak és barátainknak.

Forrás: Medipress