Ezeket látta már?

Új kezelési lehetőség drogfüggőknek

A figyelemzavaros, túlmozgásos gyerekek kezelésére használt gyógyszer hatóanyaga, a metilfenidát a kokainfüggők önkontrolljának növelését is segíti - állapították meg a Yale egyetem kutatói.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) hétfőn közzétett tanulmány szerint a metilfenidát javította a kokainfüggő önkéntesek eredményeit a számítógépes tesztben, mellyel impulzuskontrolljukat, önuralmukat értékelték.

Új kezelési lehetőség drogfüggőknek

A tesztben részt vevő alanyokat megkérték, hogy gyorsan nyomjanak meg egy gombot, amikor a képernyőn megjelenik a "go" felirat. A vizsgálatban azonban véletlenszerűen és váratlanul a "go" kijelzést igen gyorsan követte egy "stop" felirat is, amely azt jelezte, hogy az alany ezúttal álljon ellen az első késztetésnek, és mégse nyomja meg a gombot a "go" után.

Amint Chiang-shan Ray Li kutatásvezető pszichiáter csoportjával megállapította, a tanulmányba bevont függők közül azok tudtak jobban ellenállni a gomb megnyomására késztető első ingernek, akiknek előzetesen metilfenidátot adtak.

"A munka legfőbb megállapítása, hogy a metilfenidát javította a gátló kontrollt a kokainfüggő pácienseknél" - írta a tanulmány érzékeltetve, hogy a Ritalin (nincsen más készítmény forgalomban, a szerk.) hatóanyagát érdemes lenne kipróbálni olyan rendellenességek kezelésére is, mint a függőségek, melyek az önuralom hiányával függenek össze.

Forrás: MTI