Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Biztonságos nemi élet - a gumióvszer és a spermicid szerek

A biztonságos nemi élet gyakorlása nem csak azért fontos, hogy a nem kívánt terhességet elkerüljük, hanem ezzel megelőzhetők különböző nemi úton terjedő betegségek, pl. a herpesz, a hepatitisz, a gonorrhea vagy a HIV fertőzés is.A szájon át szedhető fogamzásgátlók csak a terhesség megelőzésében segítenek, a szexuálisan terjedő betegségekkel szemben nem nyújtanak védelmet.

A biztonságos nemi élet gyakorlása nem csak azért fontos, hogy a nem kívánt terhességet elkerüljük, hanem ezzel megelőzhetők különböző nemi úton terjedő betegségek, pl. a herpesz, a hepatitisz, a gonorrhea vagy a HIV fertőzés is.

A szájon át szedhető fogamzásgátlók csak a terhesség megelőzésében segítenek, a szexuálisan terjedő betegségekkel szemben nem nyújtanak védelmet.

Gumióvszer használata esetén a teherbeesés kockázata 2-10% közé tehető, attól függően, hogy megfelelő módon, illetve hogy spermicid (spermaölő) szerrel együtt használják-e.

Ha a szexuális együttlét során nem történt védekezés, vagy ha a gumióvszer esetleg megsérült, javasolt rövid időn belül felkeresni egy nőgyógyász szakorvost, mert rendelkezésre állnak sürgősségi fogamzásgátló szerek - ún. esemény utáni tabletták. Fontos tudni, hogy ezek a szerek csak akkor hatékonyak, ha a szexuális érintkezés után 72 órán belül alkalmazzák őket.

A gumióvszer

A gumióvszer fizikai akadályt képez a spermiumok és a nemi úton terjedő betegségek kórokozói számára, hatékonyságuk pedig elsősorban a helyes használatukon múlik. A gumióvszert olyan helyen kell tárolni, ahol közvetlen hő és napfény nem éri, és a lejárati idő után nem szabad az óvszert felhasználni.

A gumióvszer megsérülhet, ha közvetlen hőhatás éri, ha nem kellő óvatossággal használják, illetve túl száraz hüvely esetén is. A spermicid szerek csak mérsékelt síkosító hatással bírnak, ezért szükség lehet síkosító szerek használatára is.

A hüvelyben alkalmazott gombaölő krémek károsíthatják a gumióvszert és a pesszáriumot. A nem megfelelő síkosító krémek (pl. babaolaj, étolaj) szintén károsak lehetnek, a vazelin és a vaj pedig 1 percen belül tönkreteszi a gumióvszer által képzett fizikai akadályt.

A gumióvszerek és pesszáriumok megbízhatósága fokozható spermicid szerek egyidejű, kiegészítő használatával. A legnagyobb gumióvszert gyártó cégek a spermicid szerek nélküli óvszerek mellett spermicid szerrel ellátott óvszereket is gyártanak.

Forrás: MyDoctor
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához