Ezeket látta már?

Ezért csináltasson HIV-gyorstesztet

2018.08.07. Módosítva: 2018.08.07.

A fesztiválszezonban megugrik a felelőtlen alkalmi együttlétek száma, pedig idehaza, csak az idei év első három hónapjában 58 új HIV-fertőzöttet találtak a szűrések során. A Sziget Fesztiválon idén is ingyenes és anonim a szűrés.

Az évente kiszűrt átlagosan 250 hazai HIV-fertőzött több mint 70 százaléka a fiatal korosztályból kerül ki – hívják fel a figyelmet infektológus szakemberek a fesztiválszezon és a nyári utazási időszak derekán. Bár az óvszer sok esetben védelmet nyújt, bizonyos vírusok egy hevesebb csókkal is képesek terjedni, míg orális szex közben szinte az összes nemi betegség elkapható.

Hogy zajlik a HIV gyorsszűrés?

Hazánkban minden megyében működik szűrőállomás, azonban kevesen szánják rá magukat az egyébként ingyenes, anonim, az új típusú tesztekkel csupán néhány percig tartó vizsgálatra. A gyorstesztet a Sziget Fesztiválon bulizók is kérhetik: a Pozitív Élet Alapítvány szűrőállomása a fesztivál alatt végig, augusztus 8-15. között mindenki számára nyitva áll.

Hova mehetek még HIV-szűrésre?

A hazai szűrőhelyek aktuális listája megtalálható többek között ezen az oldalon. Budapesten a VIII. kerület Déri Miksa utca 3. alatt tavasszal megnyílt új szűrőállomás működését is meghosszabbították az év végéig, itt heti két alkalommal, kedden és csütörtökön 16 és 18 óra között végzik a szűrést, az eredmény 20 perc alatt elkészül. Az ingyenes, gyorsteszttel végzett HIV- és hepatitis C-szűréshez sem regisztráció, sem előzetes bejelentkezés nem szükséges.

Ki menjen el HIV-szűrésre?

Szakemberek azt javasolják, hogy aki több partnerrel rendszeresen él nemi életet, évente csináltasson HIV-tesztet. Ezt indokolja a megváltozott világ is: a tömegturizmus, a tízezreket megmozgató fesztiválok, a mobiltelefonos társkeresők egyre elterjedtebb alkalmazása.

Magyarországon a HIV-fertőzöttek száma továbbra is viszonylag alacsony, a több kelet-európai országot, így például Oroszországot, illetve Ukrajnát is súlyosan érintő "HIV-robbanás" nálunk nem következett be – de különösen a nyári fesztiválszezonban – turisták és bulizók ezekből az országokból is sokan érkeznek hazánkba.

"A hazai HIV-fertőzöttek száma hasonló mértékben emelkedik, mint a korábbi években, 2018 első negyedévében 58 új fertőzöttet szűrtünk ki, sajnos sok köztük a fiatal – mondta el dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Hematológiai és Infektológiai Intézetének infektológus főorvosa. "Ők ugyan a legmodernebb, államilag finanszírozott terápiás kezelésben részesülnek, az viszont továbbra is komoly probléma, hogy kevesen jönnek el szűrésre. Itthon a HIV-fertőzöttek csupán 30-50%-a részesül gyógyszeres terápiában, a többiek valószínűleg nem is tudnak a betegségükről."

Hogyan terjed a HIV-vírus?

A HIV-vírus a testnedvekkel terjed, a vírusátvitel megtörténhet vér, ondó, hüvelyváladék és anyatej közvetítésével is. A fertőzés szempontjából veszélyes érintkezési módok: védekezés nélküli anális, vaginális, orális szex; intravénás droghasználat közös tűvel; illetve a testbe hatoló, vérzést kiváltó cselekvések, például harapás. Nem jár azonban fertőzésveszéllyel a csókolózás, a kézfogás, ölelés, a közös pohár, evőeszköz használata, ugyanis a levegőben, illetve nyállal a vírus nem terjed.

Meddig élhetnek a HIV-fertőzöttek?

A HIV-státus megismerése azért fontos, mert a korai szakaszban elkezdett és pontosan követett terápia mellett a HIV-fertőzöttek teljes értékű életét élhetnek, dolgozhatnak, sportolhatnak, megfelelő védelem mellett nemi életet élhetnek, sőt akár gyereket is vállalhatnak. Ha a fertőzött személy időben kezelést kap, jó eséllyel megszakad a vírus átadásának láncolata, a gyógyszeres kezelés mellett ki sem alakul a betegség AIDS stádiuma.

A cukor tönkreteheti a szexuális életünket

10 évig is lappanghat, mire észreveszik

A HIV tünetmentes lappangási szakasza akár 10 évig is eltarthat – ez idő alatt pedig a szexuális partnerek is ki vannak téve a fertőzésnek.A lappangási időszak alatt sok fertőzöttnél semmilyen tünet, semmilyen külső jel nem utal arra, hogy az illetőben már elszaporodott a vírus, miközben ők maguk is egészségesnek hiszik magukat.A halálesetek nagy része a kései diagnózis, azaz az elmulasztott szűrővizsgálat következménye.

Egy friss amerikai tudományos kutatás arra az eredményre jutott, hogy az óvszer a melegek körében is hatékonyan akadályozza meg a fertőzés továbbadását: a rendszeres óvszerhasználat tízből legalább kilenc esetben védte meg a HIV-negatív partnert a megfertőződéstől.A védekezés fontosságára a szakemberek minden alkalommal felhívják a figyelmet, hiszen az óvszer nem csupán a HIV-vírus, de több nemi betegség, például a gonorrhea, szifilisz ellen is védelmet nyújt.

A HIV-vírus megváltoztatja a sejtek belső működését, tönkreteszi az immunrendszert,és mivel rejtőzködik az emberi szervezeten belül, egyelőre nem lehetséges maradéktalanul eltüntetni a szervezetből. A modern terápiás eljárások azonban kiváló eredményeket értek el a betegség kezelésében: ha egy 20 éves HIV-fertőzött korszerű antiretrovirális terápiás eljárásban részesül, közel hasonló élettartamra számíthat, mint bármelyik nem fertőzött kortársa.

"A ma használatos korszerű HIV-gyógyszereknél már csak elvétve fordul elő mellékhatás. Rendszeres szedésük a betegektől sem igényel már fokozott odafigyelést, mint évekkel ezelőtt, hiszen akár napi egy tabletta is tartalmazza a szükséges hatóanyagokat" – hangsúlyozta dr. Szlávik János.

Milliónyi HIV-fertőzött nem is tudja, hogy beteg." Hüvelyfertőzésnek hitte a problémáját, de nagyot tévedett - Andrea történetét itt tudja elolvasni!

A HIV-vírus okozta fertőzésről 1985 óta készülnek itthon statisztikák, az azóta eltelt időszakban összesen 3500 HIV-pozitív személyt regisztráltak, tavaly 223 új fertőzöttet.

Jelenleg 36,9 millió HIV-fertőzött ember él a világon, 2017-ben összesen 1,8 millió új fertőzöttet regisztráltak. Becslések szerint a fertőzöttek csupán 70%-a tud a betegségéről. Több mint 21 millióan már antiretrovirális terápiában részesülnek, és noha így egy egész életen át tartó gyógyszeres kezelésre van szükségük, mégis van esélyük hosszú, egészséges, produktív életet élni, amennyiben státuszukat korai stádiumban felismerték és pontosan követik a terápiás szabályokat.

Forrás: EgészségKalauz