Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Milyen gondokat okozhat az antibiotikum-kezelés? (a kankó-terápia nyomában)

WHO: egyre gyakrabban okoz kankót gyógyszerrezisztens baktérium! Világszerte milliókat fertőz meg évente a gonorrhoea (kankó, tripper) kórokozója, amely egyre inkább ellenáll a szokásos gyógyszereknek, így hamarosan kezelhetetlenné válhat - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Az ENSZ szakosított szervezete sürgeti a kormányokat és az orvosokat, hogy kövessék nyomon az antibiotikumokkal szemben ellenálló gonorrhoeatörzsek terjedését.

Milyen gondokat okozhat az antibiotikum-kezelés? (a kankó-terápia nyomában)

A nemi úton terjedő bakteriális fertőzésről korábban úgy tudták, hogy könnyen kezelhető antibiotikumokkal, például penicillinnel. A terápia elmaradása a húgyúti és az ivarszervek gyulladását, nőknél terméketlenséget, férfiaknál fájdalmas vizelést okozhat. A fertőzött anyától született gyerekeknél 50 százalékos a potenciálisan vaksághoz vezető szemfertőzések kockázata.

A betegség ellen az 1940-es évek óta alkalmaznak antibiotikum-terápiát, ezért mostanra volt ideje a kórokozónak rezisztenciát kialakítani a gyógyszerekkel szemben.

Manjula Lusti-Narasimhan, a WHO szexuális úton átadható betegségekkel foglalkozó szakembere elmondta, már találtak a kezelésben legfrissebbnek számító cefalosporinokkal szemben is rezisztens baktériumtörzset.

Néhány éven belül a baktérium rezisztens lesz minden most rendelkezésre álló kezelési lehetőséggel szemben" - tette hozzá.

A WHO becslése szerint évente 106 millióan betegednek meg a gonorrhoea kórokozójától.

Forrás: MTI