Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem
Szponzorált tartalom

Milyen óvszert válasszak?

#szex #óvszer #védekezés #szexuális úton terjedő betegség
2018.12.21. Módosítva: 2018.12.21.

A báránybőrtől a latexig sokféle alapanyagú óvszer elérhető. Az óvszerek új generációja ma már latex nélkül készül, ennek pedig nemcsak azok örülhetnek, akik allergiásak a gumira. Nézzük, melyik óvszer mit tud, melyiket válasszuk?

Először is szögezzük le: bármilyen típust vagy márkát is válasszunk, valamennyi óvszer megfelel az előírásoknak mind a tartósság, mind a terhelhetőség szempontjából. Bár megfelelő használatukkal védekezhetünk a nem kívánt terhesség ellen, azért a biztonságosság szempontjából vannak különbségek. A nemi úton terjedő betegségek ellen pedig nem mindegyik fajta véd. Az alapvető hasonlóságok ellenére van miből válogatnunk, sőt az óvszergyártók már gondolnak a latexre érzékeny emberekre is!

Latex gumióvszer

A latex eredetileg növények kaucsukot tartalmazó tejszerű nedvét jelentette. Neve latinból származik (latex = folyadék, nedvesség). A természetes latex mintájára a vegyipar ma már előállít szintetikus latexeket is, az óvszerek nagy része ebből az anyagból készül. Előnye, hogy rugalmas, kevésbé szakad, illeszkedik viselőjére. Hátránya, hogy sokan allergiásak erre az alapanyagra, és viselése sem észrevétlen.

Báránybőrből készült óvszer

Eleinte természetes alapanyagokból készültek az óvszerek, melyek többnyire állatok bőrének felhasználását jelentették. A báránybőr, melynek továbbfejlesztett változata máig kapható gumiként, egyike volt az első anyagoknak, használatának azonban vannak hátulütői. Egyrészt kellemetlen szaga van az anyagnak, továbbá csak a nem kívánt terhesség ellen nyújt védelmet, a vírusokkal szemben azonban nem, ezért használata csak stabil párkapcsolatban, egészséges partnerek között ajánlható. Arról sem feledkezhetünk meg, hogy a báránybőrből készült óvszer ára messze lekörözi a hagyományos latexet.

Poliuretán óvszer

A kereskedelemben már ennek a típusnak is több változata megtalálható, és talán ez az a kondom, amely a leginkább hasonlít a latexhez. Véd a vírus útján terjedő nemi betegségektől, és a nem kívánt terhesség ellen is a latexhez hasonlóan hatásos, mivel azonban a latex gumióvszernél vékonyabb, ezért vizsgálatok szerint jóval könnyebben szakad - tehát a biztonságossága kérdéses.

Poliizoprén óvszer

Ez a szintetikusan előállított anyag hasonlóan jól nyúlik, mint a latex. A poliizoprén gumik kevésbé vékonyak, viszont kisebb a szakadás, repedés lehetősége használat közben. Mérvadó lehet az előbbiekhez képest, hogy a báránybőrhöz viszonyítva jelentősen kedvezőbb áron szerezhető be.

Ennek az óvszertípusnak egy teljesen új generációja az úgynevezett Skynfeel™ technológia. Ennek lényege, hogy az óvszer a legmodernebb technológiát megtestesítő, természetes latexet nem tartalmazó anyagból készül, ezért a természetes gumi latexre ismerten vagy feltételezetten allergiás személyek is használhatják.

Lágy és kellemes érzetének köszönhetően szinte alig észrevehető. Természetes színű, egyenes, spermazsákkal ellátott és síkosított óvszer.

Támogatott tartalom Forrás: skynhungary
Forrás: egeszsegkalauz.hu