Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Riasztó statisztikák: egyre gyakoribbak a nemi úton terjedő betegségek

nemi betegség STI szifilisz HIV chlamydia

A nemi betegségek gyakoribbá válása aggodalomra ad okot.

A nemi úton terjedő fertőzések (sexually transmitted infections, STI) előfordulási gyakorisága világszerte folyamatosan nő. Több mint 30 féle baktérium-, vírus-, illetve parazitaeredetű fertőzéses megbetegedés terjedhet nemi érintkezés útján.

A szexuális úton terjedő betegségek egy része tünet- és panaszmentes, ezért a betegek tudtukon kívül is megfertőzhetik partnereiket. Magyarországon az STI kezelésével elsősorban a bőr- és nemigyógyászok foglalkoznak.

A globális HIV-vírus, a vírusos hepatitis járványok és a szexuális úton terjedő fertőzések (STI) továbbra is jelentős közegészségügyi kihívást jelentenek, évente 2,5 millió halálesetet okozva a WHO új jelentése szerint.

Az adatok azt mutatják, hogy számos régióban nő a nemi fertőzések száma. 2022-ben a WHO tagállamai azt a célt tűzték ki, hogy 2030-ra tizedére, 7,1 millióról 0,71 millióra csökkentsék a felnőttkori szifiliszfertőzések éves számát. Ennek ellenére 2022-ben több mint 1 millióval nőtt a 15-49 év közötti felnőttek új szifiliszes esetei, elérve a 8 milliót. A legnagyobb növekedés az amerikai és az afrikai régióban történt.

„A szifilisz növekvő előfordulása komoly aggodalomra ad okot” – mondta Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója.

A nemi úton terjedő fertőzések növekedése

Négy gyógyítható STI esetében – szifilisz (Treponema pallidum), gonorrhoea (Neisseria gonorrhoeae), chlamydia (Chlamydia trachomatis) és trichomoniasis (Trichomonas vaginalis) – naponta több mint 1 millió új fertőzésért regisztrálnak. A jelentés megemlíti a felnőttkori és anyai szifilisz (1,1 millió) és a veleszületett szifilisz (523 eset 100 000 élveszületésre évente) megugrását a COVID-19 világjárvány idején. 2022-ben 230 000 szifilisz okozta haláleset volt.

Az új adatok a multirezisztens gonorrhoea növekedését is mutatják. 2023-ban 87 ország közül, ahol fokozott gonorrhoea-antimikrobiális rezisztencia-felügyeletet végeztek, 9 ország számolt be magasabb szintű (5%-ról 40%-ra) rezisztenciáról az antibiotikumokkal szemben.

2022-ben körülbelül 1,2 millió új hepatitis B-esetet és közel 1 millió új hepatitis C-esetet regisztráltak. A vírusos hepatitisben elhunytak becsült száma a 2019-es 1,1 millióról 2022-re 1,3 millióra emelkedett a hatékony megelőzési, diagnosztizálási és kezelési eszközök ellenére.

Az új HIV-fertőzések a 2020-as 1,5 millióról 2022-re 1,3 millióra csökkentek, de még így is magas, a halálozások száma. 2022-ben 630 000 HIV-vel kapcsolatos haláleset történt, ezek 13%-a 15 év alatti gyermek volt.

Így előzhetők meg a nemi úton terjedő fertőzések

  • a felelősségteljes szexuális magatartás,
  • körültekintő partnerválasztás,
  • gumióvszer használata.

A fertőzések korai felismerésében nagy szerepe van a szűrővizsgálatoknak: a szexuálisan aktív életet élőknek javasolt rendszeresen, legalább évente elvégeztetni tünetmentesség esetén is, különösen új vagy gyakran változó partner esetén. Fertőzés gyanúja esetén kerülni kell a szexuális kapcsolatot vagy bármilyen szexuális tevékenységet. Hazánkban a nemibeteg-gondozás célja a fertőző láncolatok kialakulásának megakadályozása, melyhez elengedhetetlen a kontaktuskutatás. A beteg partnereit ilyen esetekben az orvos vagy a gondozónő értesíti telefonon vagy levélben az STI-szűrés szükségességéről (az első beteg és az esetleges többi partner anonimitásának megőrzésével).

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Gonorrhea: egyetlen csókkal is elkaphatja! Más-más tünetekkel jelez a tripper nőknél és férfiaknál

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

nemi betegségek

Forrás: WHO
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához