Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Nemi betegségek szűrése: mikor, hol és hogyan történik? Hasznos tanácsok az orvostól

nemi betegség, szűrés, hpv, szűrővizsgálatok

A nemi betegségek egy ártalmatlannak tűnő légyottal is könnyen „beszerezhetők”. Hova forduljunk, mire számítsunk? Válaszol a szakértő.

Tudta, hogy a méhnyakrákot okozó HPV-fertőzés is szexuális úton terjed?

Sokan nem tudják, hogy melyek a szexuális úton terjedő betegségek – angol rövidítéssel STD - és ezeket milyen rendszerességgel érdemes szűrni, holott ma már lazább az ismerkedés: egy fesztiválon vagy az internetes és a mobil randi appoknak "köszönhetően" könnyebben beszerezhető egy-egy fertőzés is. Most a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, STD és HPV Centrum vezetője, dr. Tisza Tímea, a SYNLAB szakértője foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat.

Mik tartoznak a szexuális úton terjedő betegségek közé?

Több mint 30 különféle baktérium, vírus, parazita terjedhet szexuális kontaktus révén. Közülük nyolc kiemelt kórokozó fordul elő a legnagyobb gyakorisággal. Ebből négy betegség: a szifilisz , a gonorrhoea, a chlamydiasis és a trichomoniasis gyógyítható jelenleg. A másik négy vírusos infekció: a hepatitis B, a herpes simplex vírusfertőzés, a HIV-fertőzés és a HPV-fertőzés nem gyógyítható, csupán kezelhető.

Hogyan lehet megfertőződni?

Szexuális érintkezéssel. Ide számít minden olyan szituáció, ahol a nemi szervek a szexuális partner valamely nyálkahártyájával (nemi szervek, száj, végbél) kerülnek kapcsolatba, tehát nemcsak a hüvelyben, vagy a végbélben végzett közösülés, hanem az orális szex is fertőzéseket közvetíthet.

Mik a tüneteik?

Nincs általános tünet, férfiaknál-nőknél is máshogyan jelentkezhet a panasz. Az egyes betegségek lappangási ideje is eltérő: vannak, amelyek az együttlét után néhány órával már tüneteket okoznak, mások esetében néhány nap, hét hónap is eltelhet a panaszok jelentkezéséig. Ha a fertőzés főként a nemi szervek területére korlátozódik, akkor kóros váladékozás, folyás, hólyagok, sebek, kiütések, növedékek, viszketés, fájdalom jelentkezhetnek. A test egyéb területein megjelenő kiütés, láz, nyirokcsomó-megnagyobbodás, esetleg hasmenés hányás sárgaság is gyanúra adhat okot. A HPV-fertőzés rákos sejtburjánzást is okozhat, nőknél a méhnyakrák, férfiaknál péniszrák, mindkét nemben szájüregi rák illetve végbélrák formájában.

Hogyan mutatják ki a szexuális eredetű fertőzéseket?

Az orvos a pácienst alaposan kikérdezi a lehetséges megfertőződés körülményeiről, az aktus módjáról, szexuális szokásairól, előző kezelésekről. Majd a betegség által érintett bőr- és nyálkahártya területeket megtekinti, a környéki nyirokcsomókat megtapogatja. Az STD-kórokozókat egyrészt a fertőzés helyéről vett mintából (pl. húgycső, torok, végbél) lehet kimutatni, ezután a mintát mikroszkópos, tenyésztéses, illetve egyéb speciális (például: PCR) vizsgálatnak vetik alá, hogy pontosan kiderüljön, mi a baj. A tenyésztéses vizsgálatok kapcsán lehetséges az adott kórokozó antibiotikum érzékenységét is vizsgálni, ami a célzott kezeléshez komoly támpont lehet. Vannak olyan kórokozók, amelyeket vérmintából, ún. szerológiai vizsgálatokkal lehet diagnosztizálni,ahol a vérben lévő ellenanyagok jelenléte utal a fertőzésre.

A HPV -tesztet otthon is elvégezheti! A részletekért kattintson ide!

Milyen orvoshoz forduljak, ha nemi betegségre gyanakszom?

A nemi úton terjedő betegségek ellátása a bőr-nemigyógyászok feladata. A nemigyógyászok,vagy STD orvosok tudják alaposan kikérdezni a beteget, helyben kenetet készíteni,és értékelni,ami egyfajta első lépéses gyorsdiagnosztika, és ennek révén akár azonnali kezelésre is sor kerülhet. A nemigyógyászaton fel vannak készülve a szexuális partnerek kivizsgálására,kezelésére is,valamint elvégzik az egyes betegségekhez kapcsolódó járványügyi feladatokat is.

Miket fog kérdezni az orvos?

Jobb, ha semmit sem titkolunk el, és készülünk arra, hogy az orvos feltehet kellemetlennek tűnő kérdéseket a szexuális szokásokról, partnerekről, szexuális játékszerekről, hogy tisztázza, honnan érdemes mintát venni a szűréshez. Attól a nemi gyógyásztól, aki nem tesz fel ilyen kérdéseket, érdemes mielőbb elköszönni.

Mikor menjek szűrésre?

Jó, ha tudjuk, hogy van egy ablakperiódus: ez az az időtartam, amikor a fertőzés még túl friss ahhoz, hogy kimutatható legyen. HIV-nél ez 3 hét, szifilisznél 4-5 hét, gonorrhoea: 2-5 nap, Chlamydia: 2 hét, HPV: 1 hónap. Ha a fent leírt tünetek bármelyikét tapasztaljuk, minél előbb menjünk el kivizsgálásra.

Hogyan készüljek a szűrésre?

STD-szűrés előtt legalább 3 órával tilos a pisilés (fiúknál, ha lesz húgycsővizsgálat), és a végbélnyílás kimosása is, ha történni fog anális szűrés is. Ezek a módszerek csökkentik a kórokozók számát, és tévesen negatív eredményt adhat a teszt. STD vérvételek előtt nem kell éhgyomorra lenni, előtte nyugodtan lehet bármit enni-inni.

Mikor van meg az eredmény?

A legtöbb helyen az STD szűrés eredménye egy, legfeljebb két hét alatt elkészül. Kivéve, ha az adott helyen végeznek HIV, szifilisz, gonorrhoea, chlamydia vagy hepatitisz gyorstesztet, ami mindössze 40 percet vesz igénybe.

Gyógyíthatók ezek a betegségek?

A nemi úton terjedő fertőzéseket baktériumok, vírusok, gombák és paraziták is okozhatják. Ha a beteg időben szakorvoshoz kerül, a fertőzések nagy része tökéletesen meggyógyítható. A vírusok által kiváltott nemi úton terjedő betegségek közül jó néhány nem gyógyítható, csupán tünetileg kezelhető.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mitől lett sötétebb a vizeletem? Ilyen, amikor hepatitisz okozza

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

HPV

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához