Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Pozitív énkép (orgasztikus ügyeink)

A pozitív önkép hozzájárul a jó orgazmushoz! Egy nemrég végzett felmérés szerint könnyebben megy az orgazmus azoknak a nőknek, akik elégedettek saját nemi szervükkel.

A vizsgálatok szerint ezek a nők gyakrabban járnak nőgyógyászati szűrésekre, és hajlamosabbak az önvizsgálatra is, mint azok a társaik, akik nem elégedettek külsejükkel. "Ez egy nagyon jelentős felfedezés, hiszen így látszik mennyire fontos szerepet játszik a pozitív önkép az élet minden területén" - nyilatkozta Debby Herbenick, a Szexuális Egészségügyi, Oktatási és Rekreációs Központ igazgatója. "A női nemi szerveket gyakran ábrázolják piszkos és rejtegetnivaló valamiknek, ezért sokan érzik úgy, hogy szégyellniük kell magukat a nemi szervük miatt." - tette hozzá.

Pozitív énkép (orgasztikus ügyeink)

A kutatás során Herbenick és kollegái önkéntes nők és a férfiak véleményét kérdezték meg a női nemi szervekről. Az eredmények szerint összességében a férfiak szinte minden esetben jobb véleményről voltak a női nemi szervekről, mint a nők maguk. "A nők hajlamosak jóval kritikusabban szemlélni magukat és más nőket, mint a férfiak" - nyilatkozta Herbenick. "A férfiak általában jó véleménnyel voltak a női nemi szerv kinézetéről, illatáról és tapintásáról."

Kommentár: testképzavarok

A pszichiátriában ismert tünetegyüttes az ún. szomatoform zavarok csoportjába tartozik. A testkép zavarát diszmorfia névvel illetik, ezek az emberek állandóan külsejükkel vannak elfoglalva. Képzelt vagy eltúlzott apró tökéletlenségeikkel küzdenek álandóan.

Ez lehet az arc, a ráncok, orr, száj, áll, de lehet kéz, láb, nemi szerv stb. Elkeseríti őket, hogy milyen rosszul szabott némelyik szervük... Gondot okozhat a rossz lehelet, izzadságszag, egyéb testszagok.

A diszmorfiás ember annyira túlértékeli ezt a zavart, hogy pl. emeberkerülő, állandóan napszemüvegben jár stb. Nem kis százalékuk leginkább otthon szeret lenni, ill. mintegy 15%-uk már öngyilkosságot is megkísérelt. Férfiak és nők körében kb. azonos arányban fordul elő.

Orvosi kezelése leginkább a belátáson, a megerősítésen és a szuggesztión alapszik.

(Dr. Székely G.)

A szakértők szerint a szülők sokat tehetnek azért, hogy lánygyermekükben egészséges önkép alakuljon ki: "Meg kell tanítanunk a gyermekeinknek a különböző testrészek és testtájak neveit, így a nemi szervekét is. Nem elég ha csak annyit mondunk, hogy "ott lenn". Hüvely, szeméremtest, vagina: ne féljünk ezektől a szavaktól." - írják az eredményeket bemutató tanulmányban.

"Ezen kívül nem szabad elidegenítenünk gyermekünket a saját testétől. Ne mondjuk nekik, hogy ne nyúljanak magukhoz, csak kérjük meg őket, hogy ne nyilvánosan tegyék, hanem mondjuk a fürdőszobában vagy a hálóban" - tette hozzá Herbenick.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához