Ezeket látta már?

Sírunk mi is... férfiak?!

Már egy kevés oxitocin is a nőkhöz foghatóan érzékennyé teszi a férfiakat - számoltak be német kutatók.

Az oxitocin nevű hormon hozzájárul ahhoz, hogy a férfiak érzékenyebben viszonyuljanak mások irányában - bizonyították a cambridge-i Babraham Intézet és a Bonni Egyetem kutatói, akik a Journal of Neuroscience című tudományos folyóiratban számoltak be vizsgálódásaikról.

A kutatásban 48 egészséges férfi vett részt, a csoport fele oxitocintartalmú orrsprayt kapott, míg másik fele placebót. Ezek után a szakemberek érzelmileg megindító képeket - például egy síró gyermeket ábrázolót - mutattak az alanyoknak. A férfiaknak a kép láttán meg kellett mondaniuk, mennyire éreznek együtt a képeken szereplőkkel. Később más teszteknek is alávetették őket.

"Az oxitocinos csoport sokkal magasabb empátiaszintet mutatott a placebócsoportnál" - összegezte az eredményeket a Bonni Egyetem pszichológiai klinikájának kutatója. René Hurleman szerint az előbbi csoport tagjai elérték a nőknél megszokott értékeket.

Az agy hipotalamusz nevű területéről érkező oxitocin hormonnak többek közt vágyfokozó hatása van, erősíti az anya-gyermek kapcsolatot, de ez váltja ki a szülési fájdalmakat is. Korábbi tanulmányok már bizonyították, hogy a hormon befolyással van az emberi pszichére és a szociális viselkedésre.

A mostani felfedezések révén lehetséges, hogy az oxitocint a későbbiekben a skizofrénia kezelésére is alkalmazzák.

Forrás: MTI