Ezeket látta már?

A világon először teljes műszívet ültettek be Párizsban

2013.12.23. Módosítva: 2015.11.04.

A világon először teljes műszívet ültetetett be egy szívátültetésre szakosodott francia kutatócsoport egy végső stádiumban lévő, szívelégtelenségben szenvedő betegnek - jelentette be pénteken a szervet előállító Carmat orvos-biológiai cég, amely az EADS európai légi-, űr- és védelmi konzorciumhoz tartozik.

A 12 órás beavatkozást szerdán hajtották végre a párizsi George Pompidou Kórházban Alain Carpentier professzor vezetésével. A professzor húsz évig dolgozott a 900 gramm súlyú teljes műszív kifejlesztésén, amely az emberi szívet helyettesítheti, és megoldhatja az átültetésre alkalmas szívek hiányát.

A világon először teljes műszívet ültettek be Párizsban

"Az első beültetés kielégítő módon zajlott le, a műszív magától biztosít normál vérkeringést" - közölte a műtétet végrehajtó 16 fős orvoscsoport.

A 75 éves beteget jelenleg megfigyelés alatt tartják az intenzív osztályon, magánál van és a hozzátartozóival már beszélget.

Marisol Touraine egészségügyi miniszter üdvözölte az első teljes műszív beültetését, s jelezte, hogy ez "nagy büszkeség Franciaország számára".

Philippe Pouletty, a Carmat társalapítója szerint egyelőre óvatosan kell nyilatkozni a műtét sikerességét illetően, miután az első páciensről van szó, és még nem telt el elég idő a beavatkozás óta.

A francia egészségügyi hatóságok szeptember végén adtak engedélyt az első kísérleti célú teljes műszívbeültetésre.

Ellentétben más műszívekkel, amelyek mechanikus pumpák, a francia kutatócsoport által kifejlesztett teljes műszív pontosan úgy működik, mint egy normál emberi szív, két szívféllel, amelyek úgy

mozgatják a vért egy beépített elektronikával, ahogy azt a szívizom tenné, s aminek köszönhetően a szív dobbanásról dobbanásra alkalmazkodni tud: felgyorsul, ha például fut vagy lépcsőn megy fel a beteg, illetve lelassul a sebesség, ha a páciens alszik.

Carpentier szerint az új találmánnyal sikerült kiküszöbölni az eddigi műszívek legfőbb problémáját, a vérrögök képződését. Az új műszív a jelenleg forgalmazott mesterséges szívbillentyűkhöz hasonló

eljárással készül, ez utóbbiakat a kilökődés elkerülésére vegyi anyagokkal kezelt állati szövetekből állítják elő. A külső elemmel működő teljes műszív ára 140 és 180 ezer euró (41,7 és 53,7 millió

forint) között mozog.

Forrás: MTI