Ezeket látta már?

Alacsony a vérnyomása - ezekkel emelheti meg otthonában

alacsony vérnyomás megemelése otthon

Az alacsony vérnyomás igen kellemetlen panaszokat okozhat, ráadásul veszélyes is lehet.

Dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magas vérnyomás és érkockázat specialistája természetes vérnyomás emelő módszerekről és a kivizsgálás jelentőségéről beszélt.

Milyen tünetekkel járhat az alacsony vérnyomás?

  • szédülés
  • gyengeség
  • verejtékezés
  • ájulásérzés
  • látászavar
  • hányinger
  • fülzúgás

Alacsony vérnyomás emelése természetesen

Alacsony vérnyomás esetén csak ritkán szükséges kezelés, de mindenkinek hasznos ismernie azokat az ötleteket, amelyek kissé megemelik a vérnyomást, és segítenek elkerülni az esetleges gyengeséget, rosszullétet.

1. Kerülje a tűző napot és ne üljön sokáig meleg vízben

A meleg még jobban kitágítja az ereket, vagyis még lejjebb viszi a vérnyomást, ezért a meleg vizes fürdőkben, a kádban és a tűző napon is csak rövid ideig ajánlott tartózkodni.

2. Hidratáljon

A megfelelő folyadék-, főként vízfogyasztás kiegyensúlyozhatja a vérnyomást, így akkor is fontos rendszeresen kortyolni, amikor nem érezzük szomjasnak magunkat.

3. Óvatosan az alkohollal

Bár a jelentős mennyiségű ital éppen emeli a vérnyomást, egy pohár bor egy picit lejjebb is viheti az értéket, így akikre jellemző az alacsony vérnyomás, csak óvatosan fogyasszanak!

4. Egyen kevesebbet, gyakrabban

A gyakori kis adagok megelőzhetik a vérnyomás esést, ugyanakkor főleg idős magas vérnyomás betegeknél nem ritka az evés utáni vérnyomás csökkenés. Nekik étkezés után érdemes lefeküdni.

5. Válasszon sós ételeket!

A sóról közismert, hogy emeli a vérnyomást, így alacsony értékek esetén beépíthetőek az étrendbe a sós fogások. Ez nem jelent túlsózást, de érdemes a fogások közül a sós ízűeket előtérbe helyezni.

6. Egyeztessen a gyógyszereiről az orvosával

Bizonyos gyógyszerek lejjebb vihetik a vérnyomást – például egyes antidepresszánsok, vízhajtók -, ezért a már szedett gyógyszereinkről és alacsony vérnyomásunkról mindig tájékoztassuk a kardiológust!

7. Próbáljon ki a kompressziós zoknit

Bár visszér-betegség esetén kötelező a kompressziós harisnyák, zoknik viselése, azok abban is segítenek, hogy csökkentve az lábszárakban keringő vér mennyiségét, az máshová áramolhat.

8. Keresztezze lábait

Gyengeség és szédülés esetén beválhat a keresztezett lábbal ülés, ugyanis enyhén emeli a vérnyomást. Viszont éppen ezért nem szabad vérnyomás méréskor így ülni.

9. Kerülje a hirtelen pozícióváltásokat

A helyzetváltozásra bekövetkező hypotonia egyik lehetséges oka a baroreflex (a vérnyomást szabályozó mechanizmus) érzékenységének csökkenése. Ezt nevezzük orthostázisnak, amikor felálláskor lezuhan a vérnyomás, illetve lassabban emelkedik arra a kívánt mértékre, ami elégséges vérátáramlást biztosít a szervek számára.

Mikor érdemes kivizsgáltatni az alacsony vérnyomást?

A normál vérnyomás 120/80 plusz - mínusz 20 Hgmm, ami ez alatt van, az tekinthető alacsony vérnyomásnak, hipotóniának. Ez még nem feltétlenül kóros, sokan élnek ezzel panaszmentesen. Kórosan alacsony vérnyomás pl. 90/60 mellett a betegnek jellemzően olyan panaszai vannak, mint a megszédülés, a hányinger, a koncentrációs nehézség, az elmosódó látás, a hidegrázás. Sokaknál csak álló helyzetben jelentkeznek a tünetek, ezt nevezzük testhelyzettől függő hipotóniának. Ilyenkor a gyors testhelyzet változástól, például felállástól annyira leeshet a vérnyomás, hogy az akár ájuláshoz is vezethet – ismerteti dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magas vérnyomás és érkockázat specialistája.

Ha az alacsony vérnyomás panaszt okoz, mindenképpen érdemes kivizsgáltatni, hiszen a hasonló tünetek mögött számos ok meghúzódhat. Ilyen lehet például egy rosszul összeállított diéta, a hosszúra nyúlt ágyban fekvés, bizonyos gyógyszerek, fertőzések. Előfordul, hogy az alacsony vérnyomás csupán tünete egy betegségnek, amely lehet például a mellékvese működési problémája vagy akár szívelégtelenség is. Ezekben az esetekben orvosi kezelés szükséges, amelynek megkezdésére éppen az ilyen tünetek hívhatják fel a figyelmet!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Alacsony a vérnyomása, sokat szédeleg? Ezt tegye, hogy jobban legyen!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

magas vérnyomás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához