Ezeket látta már?

Átesett a covidon? Ebben az esetben érdemes szív MR-re mennie!

covid-19, szívizom, szív MR, szívizomgyulladás, szívelégtelenség, szívritmuszavar

A koronavírus károsíthatja a szív-és érrendszert is, ezért a betegség után bizonyos esetekben érdemes szív MR-t csináltatni.

A koronavírus fertőzöttek esetében a második leggyakoribb halálok a szív- és érrendszeri szövődmények következtében alakul ki. Kevesen tudják, de a szívizom károsodás korai kimutatásában jelenleg az egyik legspecifikusabb módszernek a szívizom MR vizsgálata számít.

A koronavírus-fertőzés szív- és érrendszeri betegségekkel is társulhat

A Covid-19 betegséget elsősorban légzési tüneteket okozó betegségként tartották számon. Most már tudjuk, hogy a fertőzés nem kíméli egyetlen szervrendszert sem. A második leggyakoribb halálok a szív és érrendszeri szövődmények következtében alakul ki, mely közvetlenül a vírus, illetve az arra kialakuló immunválasz, és citokin vihar következménye is lehet. Leggyakoribb közvetlen ok a szívelégtelenség, de késői okok között szerepel a szívizomgyulladás következtében kialakuló szívritmuszavarok, és szívelégtelenség.

A szívizomgyulladás tünetei

Amikor a Covid-19 akut szakaszának lezajlása után, a poszt-covid, vagy long-covid szakban is jelentkezik. A tünei:

 1. tartós fáradtság,
 2. mellkasi fájdalmak,
 3. szívritmuszavar érzés,
 4. kialakuló pitvarremegés,
 5. nem specifikus EKG-eltérés

mindenképp gondolni kell szívizomgyulladásra - orvosi nevén myocarditisre - figyelmezet dr. Vértes András főorvos, a RadiVert MR Diagnosztikai Központ orvosszakmai vezetője.

Ilyen módszerekkel lehetséges a szívizomgyulladás diagnózisa

A diagnózis elsőlépése a laboratóriumi vizsgálat- gyulladásos paraméterek mellett a szívizomra jellemző paraméterek vizsgálata szükséges. Ezek a Troponin, és a BNP vizsgálat. A nem invazív vizsgálatok közül általában elsőként a szív ultrahang vizsgálatot az echokardiográfiát végezzük el. A szívburok gyulladása a pericardiális folyadék igazolásával bizonyítható, de a szívizom károsodás nem minden esetben. A legérzékenyebb vizsgálat a szív MR vizsgálat. A COVID-19 pandémia során igazolódott, hogy az esetek nagy részében az MRI negatív labor és echo vizsgálat esetén is leírta a szívizom sejtek károsodását.

A szívizom MR a - így végzik a vizsgálatot

A vizsgálat kardiológus és radiológus együttműködésével végzik. A vizsgálat kb. 25 percig tart. Annak érdekében, hogy a diagnózis megfelelő legyen kontrasztanyag szükséges. Számos helyen ennek beadásától eltekintenek, de a natív MR vizsgálat pont legfontosabb kérdésekre nem ad választ. Az MR esetén:

 • nincs sugárterhelés,
 • a vizsgálat ismételhető,
 • nincsenek mellékhatások.

Ekkor javasolt poszt-covid időszakban elvégezni a szív MR vizsgálatot

 • Tartós fáradékonyság,
 • mellkasi fájdalmak,
 • kellemetlen szívritmuszavarok esetén
 • aktívan dolgozók,
 • sportolni kívánók esetén

mindenképpen érdemes lehet a szövődmény kizárása, illetve megerősítése. Kevés speciális terápiát alkalmaznak a koronavírus fertőzésen átesett betegeknél, mindenestre igazolt myocarditis esetében az életveszélyes ritmuszavarok kivédésére a nagyobb fizikai aktivitás elkerülése életmentő lehet.

Sportolóknak is érdemes elvégeztetni

A Covid-19 járvány során aránylag több sportoló kapta el a fertőzést, ám mivel jellemzően nem rendelkeztek egyéb társbetegségekkel, így panaszmentesen gyógyultak meg. Az első két hullám gyakorlata azt mutatta, hogy 2-3 hét után újra elkezdhették az edzéseket, újra sportolhattak. Magyar és nemzetközi sportoló esetében is történt olyan esemény, hogy a COVID-19 fertőzés után a korán elkezdett edzés közben hirtelen halál következett be. Annak érdekében, hogy ezeket az eseteket elkerüljük amikor a fertőzésen átesett sportoló klinikai állapota javult, a COVID-19 teszt negatív, javasolt a Szív MR vizsgálat. Nem csak a verseny sportolóknak, hanem az amatőröknek is szükséges a koronavírus fertőzés után az ismételt aktív sportolás előtt elvégezni a kardiológiai vizsgálatot. A szívizom károsodás korai kimutatásában jelenleg az egyik legspecifikusabb módszernek számít a szívizom MR vizsgálata.

A JAMA Cardiology akadémiai folyóirat 2020 szeptemberében publikált számában jelent meg egy közlemény egy Covid-19 fertőzésen átesett sportolókon elvégzett szívizom MR vizsgálat eredményeiről. 26 egyetemista, versenyszerű sportolóknál (kosárlabda, labdarúgás, lacrosse, atléta), akik vagy teljesen panaszmentesek voltak, vagy enyhe tünetekkel rendelkeztek, végeztek szívizom MR vizsgálatot a negatív vírus teszt kontroll után.

Négy sportolónál (15%) a szív MR vizsgálat akut, míg 8 esetben (30.8%-) igazolható volt lezajlott szívizomgyulladás. Az MR vizsgálat ezeket az eseteket magas rizikójúnak sorolta, a szívizom gyulladás jeleit igazolta.

A szívizom MR vizsgálat egy kiváló kockázatelemző módszernek bizonyul azoknál a sportolóknál, akik COVID fertőzésen estek át, és biztonságos körülmények között kívánják folytatni versenyzésüket. A futók, kerékpározok, triatlonisták a legveszélyesebb kategóriába tartoznak. (Saurabh Rajpal, MBBS, MD JAMA Cardiology September 11, 2020. doi:10.1001/jamacardio.2020.4916)

Az oltás előnyei egyértelműek

Az oltás mindenki számára szükséges, és ez nem csak az egyén számára, hanem a pandémia megfékezése szempontjából társadalmilag is fontos, hiszen megelőzi a súlyos tünetek kialakulását, a járvány terjedését.

Súlyos szövődmények nem ismertek, de azoknál a fiatal, serdülőknél, akiknek oltás után panaszaik vannak, és aktívan, versenyszerűen sportolnak érdemes megfontolni a szívizom MR vizsgálat elvégzését, mivel az EKG, szív ECHO, és labor vizsgálat ebben az esetben ritkán mutat szignifikáns eltéréseket. A szív MR érzékeny vizsgálat, amely 20-25 perc alatt képes arra választ adni, hogy van-e olyan károsodás, amely aktív, és kiugró fizikai teljesítmény esetében rosszindulatú ritmuszavarok kialakulásához vezethet.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

A kardiológus szerint ezeket a tüneteket vegye nagyon komolyan

Forrás: RadiVert MR Diagnosztikai Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához