Ezeket látta már?

Szuperomikron fertőz - riadalmat keltett az új koronavírustörzs az angoloknál

omikron

A vírustörzs, amely az omikron egy változata, olyan mutációkkal rendelkezik, amelyek segítségével könnyebben megfertőzheti az embereket, és elkerülheti a védőoltás és a korábbi fertőzések által kialakított védelmet.

Az Egyesült Királyságban már minden 25. eset mögött ez áll. A Sanger Intézet, az Egyesült Királyság egyik legnagyobb koronavírus-megfigyelő központjának adatai szerint a december 17-ig tartó héten az esetek négy százalékát az XBB.1.5 okozta. Ez az első alkalom, hogy ez a törzs szerepel az intézet hetente frissített vírustábláján.

Az XBB.1.5 névre keresztelt törzs gyors terjedése és a kórházi kezelések számának közelmúltbeli emelkedése riadalmat keltett az Egyesült Államokban. Az országban tízből négy megbetegedés hátterében ez a variáns áll, szemben az egy héttel ezelőtti kettővel − írta meg a Daily Mail cikke alapján az Index.

A szakértők szerint az influenza és a covid együttes jelenléte miatt fokozottan figyelni kell, de a tisztviselők azt is elmondták, hogy semmi sem utal arra, hogy a törzs súlyosabb betegséget okozna, mint a korábbi változatok.

Ezt a törzset először Indiában észlelték még augusztusban, és 1 hónap alatt a négyszeresére emelte a fertőzöttek számát.

A fertőző variáns az USA-ban is megjelent: New Yorkban is megnövekedett kórházi felvételi számokat eredményez, különösen az idősek körében. A CDC pénteki adatai szerint az esetek 41 százalékában ez a törzs áll a háttérben, és további terjedésre számítanak.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához