Mindenki ezt nézi most!

Az antikoagulálás új korszaka

Az antikoagulálás új korszaka - új véralvadásgátlót fogadott be az OEP. A csípő- és térdprotézis műtéteket követő mélyvénás trombózisok elsődleges megelőzésére törzskönyvezett új gyógyszer mostantól társadalombiztosítási támogatással is elérhető a hazai betegek számára. A véralvadási folyamatban központi szerepet játszó enzim gátlásával ható, szájon át szedhető véralvadásgátló készítmény alkalmazásával a betegek életminősége és komfortérzete javul. A június elsejétől elérhető terápia kényelmesebb, jobban illeszthető a beteg napi életviteléhez, ezért a súlyos, esetenként halálos kimenetelű szövődmények elkerülését célzó gyógyszeres kezelés optimális a beteg számára.

Eddig az ortopédiai nagyműtétek után a mélyvénás trombózisok csak injekció formájában adható véralvadásgátlókkal voltak megelőzhetőek. Az új készítmény nagy előnye, hogy szájon át szedhető, napi egyszeri adagolású, ami maximális kényelmet nyújt a betegeknek, különösen az otthoni alkalmazás során. Az új véralvadásgátló gyógyszer nem korlátozza a betegek mindennapi életvitelét: élelmiszerekkel egyáltalán nem, más gyógyszerekkel pedig csak ritkán lép kölcsönhatásba, nem kell a véralvadás mértékét rendszeresen ellenőrizni, és a beteg nem szorul külső segítségre a gyógyszer szedésében.

Kommentár: oralisan adható véralvadásgátlók

Régebben is alkalmaztak szájon át adható véralvadásgátló szereket (kumarinok), az új szer egy új szerkezeti családba tartozik, mely direkt módon gátolja a véralvadási kaszkádban részt vevő Xa faktort. A szer rivaroxaban névre hallgat, korábban már törzskönyvezték, a támogatotti gyógyszerkörbe most került be. Klinikai vizsgálatokban főként nagyműtétek esetén került alkalmazásra heparin-származékokkal szemben, a vénás tromboembólia megelőzése céljából. (Kipróbálás alatt áll stroke és akut koszorúér-szindróma esetén is jelenleg.) Lényeges előnye valóban az, hogy nincsen szükség a véralvadásgátló injekciókra, hanem viszonylag egyszerűen, napi egy tabletta bevételével, a műtéttől függően 2-5 hétig szedendő ez a véralvadásgátló. A szerk., Dr. Székely G.

Az ortopédiai csípő- és térdprotézis műtéten átesett betegek mélyvénás trombózist megelőző gyógyszeres kezelése egyre nagyobb figyelmet kap. A lakosság elöregedésével egyre több, artrózisban szenvedő idős beteg szorul ízületpótló protézis műtétre, ezért egyre nagyobb számban végzik ezeket a beavatkozásokat szerte a világon. Magyarországon az elmúlt évben hozzávetőlegesen 15 000 beteg esett át csípő- vagy térdprotézis műtéten. Ezen beavatkozások után a vénás tromboembólia kialakulásának veszélye kiugróan magas, gyógyszeres megelőzés nélkül akár a beteg 60% is érintett lehet. Ez a kockázat a beavatkozás követő első két hétben a legmagasabb, azonban a beteg kórházi elbocsátását követően is fokozott marad, azáltal szükségessé téve a megelőző terápiát.

További információ:

Környei Ágnes, WELL PR Ügynökség

Forrás: Sajtóközlemény