COVID-19, szívizomgyulladás és szív MR - 7 dolog, amit nagyon fontos tudnia!

covid-19, szívizom, szív MR, szívizomgyulladás, szívelégtelenség, szívritmuszavar

A koronavírus fertőzöttek esetében a második leggyakoribb halálok a szív- és érrendszeri szövődmények következtében alakul ki. Kevesen tudják, de a szívizom károsodás korai kimutatásában jelenleg az egyik legspecifikusabb módszernek a szívizom MR vizsgálata számít.

1. A koronavírus fertőzés szív- és érrendszeri betegségekkel is társulhat

2019 évvégén a kínai Hupej tartomány Wuhang városában felfedezett, és mostanra már több százmillió embert megfertőző, és sok millió ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus által leírt COVID-19 betegség elsősorban légzési tüneteket okozó betegségként tartották számon. Most már, a 4. hullámban tudjuk, hogy a fertőzés nem kíméli egyetlen szervrendszert sem. A második leggyakoribb halálok a szív és érrendszeri szövődmények következtében alakul ki, mely közvetlenül a vírus, illetve az arra kialakuló immunválasz, és citokin vihar következménye is lehet. Leggyakoribb közvetlen ok a szívelégtelenség, de késői okok között szerepel a szívizomgyulladás következtében kialakuló szívritmuszavarok, és szívelégtelenség.

2. Mikor gondoljon szívizomgyulladásra?

Amikor a COVID-19 akut szakaszának lezajlása után, a poszt-COVID, vagy long-Covid szakban is jelentkezik

 1. tartós fáradtság,
 2. mellkasi fájdalmak,
 3. szívritmuszavar érzés,
 4. kialakuló pitvarremegés,
 5. nem specifikus EKG-eltérés

mindenképp gondolni kell szívizomgyulladásra - orvosi nevén myocarditisre - figyelmezet dr. Vértes András főorvos, a RadiVert MR Diagnosztikai Központ orvosszakmai vezetője.

3. Ilyen módszerekkel lehetséges a szívizomgyulladás diagnózisa

A diagnózis elsőlépése a laboratóriumi vizsgálat- gyulladásos paraméterek mellett a szívizomra jellemző paraméterek vizsgálata szükséges. Ezek a Troponin, és a BNP vizsgálat. A nem invazív vizsgálatok közül általában elsőként a szív ultrahang vizsgálatot az echokardiográfiát végezzük el. A szívburok gyulladása a pericardiális folyadék igazolásával bizonyítható, de a szívizom károsodás nem minden esetben. A legérzékenyebb vizsgálat a szív MR vizsgálat. A COVID-19 pandémia során igazolódott, hogy az esetek nagy részében az MRI negatív labor és echo vizsgálat esetén is leírta a szívizom sejtek károsodását.

4. A szívizom MR a "nem véres" beavatkozások között az arany standard

A vizsgálat kardiológus és radiológus együttműködésével végzik. A vizsgálat kb. 25 percig tart. Annak érdekében, hogy a diagnózis megfelelő legyen kontrasztanyag szükséges. Számos helyen ennek beadésétól eltekintenek, de a natív MR vizsgálat pont legfontosabb kérdésekre nem ad választ. Az MR esetén:

 • nincs sugárterhelés,
 • a vizsgálat ismételhető,
 • nincsenek mellékhatások.

5. Ekkor javasolt Poszt-COVID időszakban elvégezni a szív MR vizsgálatot

 • Tartós fáradékonyság,
 • mellkasi fájdalmak,
 • kellemetlen szívritmuszavarok esetén
 • aktívan dolgozók,
 • sportolni kívánók esetén

mindenképpen érdemes lehet a szövődmény kizárása, illetve megerősítése. Kevés speciális terápiát alkalmaznak a koronavírus fertőzésen átesett betegeknél, mindenestre igazolt myocarditis esetében az életveszélyes ritmuszavarok kivédésére a nagyobb fizikai aktivitás elkerülése életmentő lehet.

Koronavírus oltás: ilyen hatással lehet a szívre a vakcina - olvasson tovább!

6. A COVID-19 járvány során aránylag több sportoló kapta el a fertőzést,

ám mivel jellemzően nem rendelkeztek egyéb társbetegségekkel, így panaszmentesen gyógyultak meg. Az első két hullám gyakorlata azt mutatta, hogy 2-3 hét után újra elkezdhették az edzéseket, újra sportolhattak. Magyar és nemzetközi sportoló esetében is történt olyan esemény, hogy a COVID-19 fertőzés után a korán elkezdett edzés közben hirtelen halál következett be. Annak érdekében, hogy ezeket az eseteket elkerüljük amikor a fertőzésen átesett sportoló klinikai állapota javult, a COVID-19 teszt negatív, javasolt a Szív MR vizsgálat. Nem csak a verseny sportolóknak, hanem az amatőröknek is szükséges a koronavírus fertőzés után az ismételt aktív sportolás előtt elvégezni a kardiológiai vizsgálatot. A szívizom károsodás korai kimutatásában jelenleg az egyik legspecifikusabb módszernek számít a szívizom MR vizsgálata.

A JAMA Cardiology akadémiai folyóirat 2020 szeptemberében publikált számában jelent meg egy közlemény egy COVID-19 fertőzésen átesett sportolókon elvégzett szívizom MR vizsgálat eredményeiről. 26 egyetemista, versenyszerű sportolóknál (kosárlabda, labdarúgás, lacrosse, atléta), akik vagy teljesen panaszmentesek voltak, vagy enyhe tünetekkel rendelkeztek, végeztek szívizom MR vizsgálatot a negatív vírus teszt kontroll után.

Négy sportolónál (15%) a szív MR vizsgálat akut, míg 8 esetben (30.8%-) igazolható volt lezajlott szívizomgyulladás. Az MR vizsgálat ezeket az eseteket magas rizikójúnak sorolta, a szívizom gyulladás jeleit igazolta.

A szívizom MR vizsgálat egy kiváló kockázatelemző módszernek bizonyul azoknál a sportolóknál, akik COVID fertőzésen estek át, és biztonságos körülmények között kívánják folytatni versenyzésüket. A futók, kerékpározok, triatlonisták a legveszélyesebb kategóriába tartoznak. (Saurabh Rajpal, MBBS, MD JAMA Cardiology September 11, 2020. doi:10.1001/jamacardio.2020.4916)

7. Az oltás előnyei egyértelműek

Az oltás mindenki számára szükséges, és ez nem csak az egyén számára, hanem a pandémia megfékezése szempontjából társadalmilag is fontos, hiszen megelőzi a súlyos tünetek kialakulását, a járvány terjedését.

A világban a fiatalok oltása már elkezdődött: egyes kutatások szerint a várt kiindulási értéknél magasabb volt az oltás utáni szívizomgyulladás az mRNS-alapú COVID-19 vakcinát kapó serdülők és fiatal felnőttek körében. Ez a 21 évnél fiatalabb betegek retrospektív, többközpontú vizsgálata a COVID-19 vakcinációval összefüggő szívizomgyulladás megjelenését, prognózisát és szívizom-károsodását vizsgálta. A kutatók azt találták, hogy bár ez a fajta szívizomgyulladás akut szívizomszövet-sérüléssel és ödémával jár, a szívizom funkció megmarad, a klinikai lefolyás és a rövid távú eredmények megnyugtatóak.

Súlyos szövődmények nem ismertek, de azoknál a fiatal, serdülőknél, akiknek oltás után panaszaik vannak, és aktívan, versenyszerűen sportolnak érdemes megfontolni a szívizom MR vizsgálat elvégzését, mivel az EKG, szív ECHO, és labor vizsgálat ebben az esetben ritkán mutat szignifikáns eltéréseket. A szív MR érzékeny vizsgálat, amely 20-25 perc alatt képes arra választ adni, hogy van-e olyan károsodás, amely aktív, és kiugró fizikai teljesítmény esetében rosszindulatú ritmuszavarok kialakulásához vezethet.

Koronavírus: ilyen, amikor az ízületi gyulladásnak a post-Covid az oka - kattintson!

Hol végeznek szív MR-t, és hogyan történik a vizsgálat?

Szív MR vizsgálatot a RADIVERT MR végez, kardiológus és radiológus részvételével fiatal páciensek esetében is, betegbarát környezetben.

- A RadiVert Diagnostic 2020-ban nyitotta meg Budapest egyik legmodernebb képalkotó diagnosztikai MRI központját. A klinikán üzemelő csúcskategóriás MRI berendezés biztosítja a speciális szívizom MR vizsgálatokat kardiológus-radiológus szakember vezetésével és leletezésével - mondta el Dr. Vértes András, a RadiVert MR Diagnosztikai Központ prevencióval is foglalkozó szakmai vezetője. - A klinikán fontos szempontnak tartjuk, hogy a COVID-19 betegségen átesett betegek esetében szív- és érrendszeri panaszok esetében a hirtelen halál kockázatát csökkentsük, és elvégezzük a legérzékenyebb vizsgálatot a Szív MR-t.

 • A RADIVERT MR 1.5 T, GE zárt készülék összes előnye mellett a klausztrofóbia jelentkezése minimális. Bezártság érzés nem jelentkezik, mivel a szív MR esetében a vizsgált páciens feje nincs a berendezésen belüli területen.

Az MR vizsgálat főbb jellemzői:

 • fájdalommentes
 • nincs káros sugárzás
 • ismételhető
 • nincs hosszútávú káros hatása
 • pontos diagnózis kialakítására képes
 • szűrővizsgálatra is alkalmas

Irodalom:

Huang L, Zhao P, Tang D, et al. Cardiac involvement in patients recovered from COVID-2019 identified using magnetic resonance imaging. J Am Coll Cardiol Img 2020;13: 2330–9.

Supriya S Jain, Jeremy M Steele , Brian Fonseca , et al.

COVID-19 Vaccination-Associated Myocarditis in Adolescents

Pediatrics . 2021 Nov;148(5):e2021053427.

doi: 10.1542/peds.2021-053427. Epub 2021 Aug 13.

Forrás: egeszsegkalauz.hu