Ezeket látta már?

Egy súlyos betegség új gyógymódja: harcban a lábszárfekéllyel

2011.10.13. Módosítva: 2015.11.04.

A lábszárfekély valódi népbetegség. Magyarországon 100.000-re becsülhető a lábszárfekélyes betegek száma. Ha ezt az ún. szövethiányos állapotot megfelelő sebkezeléssel, gyógyszeres kezeléssel vagy akár műtéttel sem lehet megszüntetni, következik az amputáció. Valóban nincs más megoldás?

A lábszárfekély az alsó végtag fekélyes betegsége, amely elsősorban középkorú és idősebb embereknél alakul ki, valamilyen más érbetegség hatására, amelyek gyakorisága az életkorral előrehaladva fokozatosan nő. A különböző érbetegségek gyakorisága az európai unió felnőtt lakossága körében 20%-os, míg vénás lábszárfekély a lakosság 1%-ánál fordul elő.

Egy súlyos betegség új gyógymódja: harcban a lábszárfekéllyel

Kialakulásának leggyakoribb okai a vénás keringési elégtelenség, az artériás elzáródás vagy az anyagcserezavarok, mint például a cukorbetegség. A sebek a legrosszabb vérellátottságú, nagy nyomásnak kitett területeken jelennek meg, méretük fokozatosan növekszik. Amilyen gyorsan és könnyen keletkeznek maguk a sebek, gyógyításuk, kezelésük annál hosszadalmasabb és nehezebb feladat. A kezelés alapja a seb és környékének tisztán tartása, folyamatos fertőtlenítése, de a leggondosabb ápolás és legnagyobb odafigyelés mellett is igen nehezen érhető el gyógyulás. A kiváltó okok megszüntetése nélkül mindössze tüneti kezelés lehetséges, amely nem kínál védettséget a kiújulás ellen.

Magyarországon évente mintegy négyezer (!) lábat kell amputálni a cukorbetegség szövődményei következtében. Kevesen tudják, hogy van egy kezelési mód, amellyel minden harmadik amputációra ítélt láb megmenthető lenne.

A hiperbár oxigénterápia speciális kezelési mód, amelynek lényege, hogy a szervezet oxigénellátását javítjuk. Ennek leghatékonyabb formája, amikor a páciensek mesterségesen kialakított környezetben, egy különleges kialakítású nyomásálló kamrában (ún. keszon kamrában) a normál légköri nyomásnál 2,5-szer nagyobb nyomáson 100%-os, orvosi tisztaságú oxigént lélegeznek be. A koncentráltan belélegzett oxigén a szokásos szintnél 15-20-szor nagyobb koncentrációban éri el a sejteket, szöveteket. A kezelés hatására olyan élettani folyamatok indulnak be a szervezetben, amelyek a sérült, nehezen gyógyuló területek gyorsabb regenerációját idézik elő.

A sejtek oxigénellátottságának növelésén túl a kezelés másik fontos tényezője az oxigén direkt baktériumölő hatása, amely jelentős szerepet játszik a seb miatt kialakult fertőzések leküzdésében. További jelentős előny, hogy a megemelt nyomás révén olyan hajszálerekben, vérerekben is beindul a véráramlás, ahol a betegség miatt korábban a vérkeringés már megszűnt.

"A hiperbár oxigénterápiával igen eredményesen kezelhetők a nehezen gyógyuló sebek és a lábszárfekély. Pácienseink nagy része számára valóban ez a terápia jelenti az utolsó lehetőséget" – mondta dr. Máté Attila, a gyártó cég kereskedelmi igazgatója. "Általános tapasztalataink szerint a pácienseink 80%-ánál a 10. kezelést követően kialakul a gyógyulást jelentő rózsaszín bőrréteg a seb körül, a korábban váladékozó seb lassan elkezd száradni, ezután kialakul a sebet borító hámréteg és a fekély napról-napra jól látható módon összehúzódik."

A hiperbár oxigénterápiáról

A hiperbár oxigénterápia során a páciensek egy speciális kialakítású nyomásálló kamrában (ún. keszon kamrában) a normál légköri nyomásnál 2,5-szer nagyobb nyomáson 100%-os, orvosi tisztaságú oxigént lélegeznek be. A koncentráltan belélegzett oxigén a szokványos körülményeknél 15-20-szoros koncentrációban éri el a sejteket, szöveteket. A megnövekedett oxigénmennyiség hatására olyan élettani folyamatok indulnak be a szervezetben, amelyek a sérült, nehezen gyógyuló területek gyorsabb regenerációját idézik elő.

A terápia eredményesen alkalmazható lábszárfekély, nehezen gyógyuló sebek, csont- és ízületi sérülések esetében, plasztikai vagy helyreállító beavatkozások után, fertőzések (húsfaló baktérium, Lyme-kór), gyulladások (pl.: csontgyulladás), fülzúgás, migrén kezelésére, valamint agyvérzés miatt kieső funkciók bizonyos mértékű helyreállítására is.

Magyarországon egyedüliként a Baromedical Zrt. működtet Hiperbár Centrumot, amelynek a budapesti Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet ad helyet. A Hiperbár Centrum 2005 szeptemberében kezdte meg működését.

További információk: www.baromedical.hu

Forrás: Sajtóközlemény