Ezeket látta már?

Életeket ment a vérnyomás-diéta

2014.01.01. Módosítva: 2015.12.23.

Az eddigi legerősebb bizonyítékot szolgáltatta egy nagyszabású tanulmány arra, hogy megfelelő diétával csökkenthető a vérnyomás, ezzel megelőzhető a szívinfarktus és a szélütés.

88 ezer egészséges nő vett részt egy követéses vizsgálatban csaknem 25 éven át az Egyesült Államokban. A kezdetekben gyümölcsben, zöldségben, teljes kiőrlésű gabonában gazdag étrendet ajánlottak számukra, csökkentett zsírtartalmú tejet, valamint növényi eredetű fehérjét a húsok helyett. Ezt nevezték el "alacsonyvérnyomás-diétának".

A kutatók azt mérték fel, hogy az étkezési szabályok betartása hogyan befolyásolta a nők egészségét. Azok, akik betartották a javasolt étrendet 24 százalékkal kisebb eséllyel kaptak szívinfarktust és 18 százalékkal kisebb eséllyel szélütést, mint a tipikusan amerikai étkezési szokásokat folytató nők.

Az eredmény fontosságát jelzi, hogy 50 éves korukra az amerikai nők negyven százalékánál alakul ki szív- és érrendszeri betegség. A vizsgálat kezdetén, 1980-ban a nők harmincas, negyvenes és ötvenes éveikben jártak.

Az állami támogatással lefolytatott tanulmány az Archives of Internal Medicine című szakfolyóirat hétfői számában jelent meg. Eszerint 15 ezer nő követte a javasolt diétát, 18 ezer pedig a hagyományos amerikai étkezési szokásokat.

Teresa Fung, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy azoknak is érdemes alkalmazniuk a diétát, akiknek nem magas a vérnyomása. Hozzátette, hogy bár nőket érintett a vizsgálat, megállapításai vélhetően a férfiakra is vonatkoznak.

A szóban forgó diéta leírása megtalálható a Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) honlapján, DASH-étrend néven. A DASH a vérnyomáscsökkentő diéta rövidítése (Dietary Approaches to Stop Hypertension).

Az életmódon változtatni nehezebb, mint egy-egy pirulát bekapni, ám a szakemberek szerint érdemes.

Most jelent meg finn kutatók tanulmánya is a Diabetes Care című szakfolyóiratban, amely az étrenden túl a mozgás fontosságát hangsúlyozza a szintén civilizációs betegségként elkönyvelt cukorbetegség megelőzésében, illetve szintentartásában.

522 túlsúlyos férfit és nőt vizsgáltak, átlagosan 55 éves korban, akiknek kockázata a cukorbetegségre az átlagosnál nagyobb. Ők a diétán kívül napi 30 perces sétát, futást, úszást, vagy más kitartást igénylő mozgást iktattak életükbe. Átlagosan mintegy négy év elteltével a finn kutatók 15 százalékos csökkenést állapítottak meg a középkorú résztvevők hastájéki elhízásában, és a cukorbetegség kialakulásának kockázati tényezőiben is.

Forrás: EgészségKalauz