Ezeket látta már?

Esővel jön a kettősfront: készüljenek az ízületesek és a keringés-betegek

időjárás, front, eső, ízületi panaszok, napi időjárás, orvosmeteorológia

Vasárnap kettősfront-hatás várható. Emiatt fájhat a fejünk és sokan keringési problémákat is tapasztalhatnak.

Alig volt részünk egy-két frontmentes napban, most újabb kettősfront ró komoly terhelést a szervezetünkre - olvaható a meteoklinika.hu-n. Ebben a légköri helyzetben gyakoriak a fejfájásos tünetek, itt görcsös és migrénes fájdalmak is előfordulnak. A keringési panaszok is felerősödhetnek, a krónikus betegek állapota romolhat. Még a gyerekek esetében is észerevehetünk változásokat a viselkedésükben, rájuk is hatnak a változások.

Így derítheti ki, hogy hideg-, vagy melegfrontra érzékeny-e

Dél felől nedvesebb levegő érkezik fölénk, felhősödésre, éjszaka már esőre is számíthatunk, eleinte csak délen, vasárnap délután viszont már északon is eshet. A fagymentes éjszakát hűvös nappal követi. A következő napokban is változékony időre számíthatunk. Eleinte több lesz a felhő, több helyen eshet, majd a hét közepén már több lesz a napsütés, de záporok, zivatarok még akkor is okozhatnak meglepetést.

Tartósan fényszegény az időszak, ez kimeríthet minket

A borús, napok óta fényhiányos idő miatt fáradtak, tompák lehetünk, lehangoltság is jelentkezhet. A hőérzet több fokkal a mért értékek alatt alakul.

A hűvös, szeles időben a frontérzékenyeknél érgörcsök léphetnek fel, elsősorban a bőr ereiben, de a frontbetegeknél akár a szív koszorúereiben is. A vérkeringési zavarok hatására a reumatikus ízületi bántalmak is fokozódhatnak - írja a met.hu.A tartósan borongós idő lehangolttá tehet, a fényhiány az immunrendszert is gyengíti!

A panaszok sokaknál most sem mérséklődnek számottevően, ez a tartós igénybevétel sok kellemetlenséget okozhat. Gyakori a vérnyomás-kiugrás, a szédülés, illetve a pánik-szerű tünetek is - hívja fel a figyelmet a meteoklinika.hu.

Mit okoz a hidegfront?

Hidegfront esetén a tünetek inkább a front átvonulása után jelentkeznek - olvasható a sussfelnap.hu-n. A csökkenő hőmérséklet és páratartalom mellett ilyenkor nő a légnyomás. Ezt ízületi fájdalmakkal, reumás panaszokkal, asztmás rohamokkal, gyomor-, epe- és vesegörcsökkel, illetve mellkasi panaszokkal, sőt a koraszülések számának emelkedésével, illetve a szívinfarktusok gyakoribb előfordulásával hozták összefüggésbe a rendelkezésre álló megfigyelések alapján.

Bizonyos általános idegrendszeri tünetek mindkét fronthatás esetében jelentkeznek, mint például levertség, ingerlékenység, nyugtalanság, alvászavar, a reflexek lassulása, a koncentrálóképesség csökkenése és a fejfájás.

Forrás: met.hu