Ezeket látta már?

Ez az antibiotikum ártalmas lehet a szívre!

antibiotikum, szívbetegség

Az egyik leggyakrabban felírt antibiotikum összefügg bizonyos szívbetegségek kialakulásának megnövekedett rizikójával – derítette ki egy kutatás.

Az egyik leggyakrabban alkalmazott antibiotikum, a flourquinolon jelentős mértékben megnövelheti bizonyos szívbetegségek, a szívbillentyűk zavaraival összefüggő regurgitáció kialakulásának rizikóját. A kutatás eredményeiről a Journal of the American College of Cardiology nevű szakmai folyóiratban számoltak be.

Miért lehet veszélyes az antibiotikum a szívre?

Az aorta regurgitáció, illetve a mitrális regurgitáció olyan rendellenesség, melynél a szívbillentyűk nem zárnak rendesen, így a vér visszaáramolhat a szívbe. A University of British Columbia kutatói azt állapították meg, hogy a flourquinolon hatóanyagú gyógyszereket szedők a billentyűproblémák 2,4-szeres kockázatával néznek szembe, azokhoz képest, akik amoxicillint tartalmazó antibiotikumokat szedtek.

A flourquinolon széles spektrumú antibiotikum, melyet a leggyakrabban húgyúti fertőzések kezelésére írnak fel, és gyakran alkalmazzák kórházi eredetű - a katéterezés szövődményeként kialakuló -fertőzések gyógyítására is.

„Ezek az antibiotikumok nagyon jól használhatóak, nincs szükség hosszadalmas gyógyszerszedésre sem, ugyanakkor a legtöbb esetben feleslegesen erősek. A szükségtelen alkalmazásuk pedig nemcsak az antibiotikum-rezisztenciát erősítheti, de komoly szívproblémákat is okozhat” - mondta Mahyar Etminan professzor, a nemrég megjelent tanulmány vezető szerzője.

Így jelzi a szív, hogy baj van!

Az orvosoknak is tisztában kell lenniük a kockázattal

A nagyszabású kutatásban közel 9 millió amerikai gyógyszerszedési és egészségügyi adatait elemezték. A fluorquinolon hatásait két másik antibiotikummal hasonlították össze. Azt is vizsgálták, hogy a szívproblémák jelentkezése előtt mennyivel szedett valaki antibiotikumot. Úgy találták, hogy a regurgitáció rizikója azoknál a legnagyobb, akik a szívproblémák jelentkezése előtt 1-60 nappal szedték az antibiotikumot, akiknél hosszabb idő telt el, azoknál a rizikó nem növekedett.

A tanulmány szerzői szerint ezek az eredmények azt bizonyítják, hogy a szívproblémákat is fel kell venni a flourquinolon hatóanyagú antibiotikumok lehetséges mellékhatásai közé. Az orvosoknak pedig szintén tisztában kell lenniük ezzel a kockázattal, és ennek tudatában kell a gyógyszert felírniuk, természetesen csak indokolt esetben. Ha a fertőzés egyszerűbben is kezelhető, akkor a szakemberek inkább más típusú antibiotikumok alkalmazását javasolják.

Forrás: egeszsegkalauz.hu