Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Ez történt a gyermekekkel, akiknél a covid-oltás szívizomgyulladást okozott

szívizomgyulladás, myocarditis, covid, oltás, mrns, vakcina, Pfizer, Moderna

A tünetek jellemzően az oltást követően 2 nappal léptek fel.

Az mRNS-alapú Covid-19 elleni vakcinák, így a Pfizer és a Moderna oltóanyagának az alkalmazása ritka mellékhatásként szívizomgyulladást (myocarditis) okozhat,- a gyermekeknél is. A tengerentúlon 139 szívizomgyulladásos gyermek és kamasz kórtörténetét elemezték. A tanulmányból kiderült, hogy a fiúknál vagy a lányoknál gyakoribb a myocarditis, mik a tünetei, az oltás után hány nappal lépnek fel a panaszok, és mekkora az intenzív osztályra kerülés és a súlyos állapot esélye.

Világszerte egyre több gyermek kapja meg a Covid-19 elleni oltását

A kiskorúaknál az egyik leggyakrabban alkalmazott vakcinatípus az mRNS-alapú vakcina, konkrétan a Pfizer vagy a Moderna oltóanyaga.

Az eddigi tapasztalatok alapján az mRNS-alapú vakcinák felvétele a gyermekeknél a szívizomgyulladás (myocarditis) enyhén emelkedett kockázatával jár. Jelen ismereteink szerint a 21 év alattiaknál a Covid-19-elleni oltást követően kifejlődő szívizomgyulladás képalkotó eljárásokkal (pl. mágneses rezonanciás képalkotás; MRI-vizsgálat) kimutatható, és – mint a szakemberek hangsúlyozzák - általában enyhe lefolyású.

Nemrégiben a kutatók egy áttekintő elemzést végeztek, aminek az volt a célja, hogy áttekintse a Covid-19 vakcinációval összefüggésben a gyermekeknél kialakult myocarditis jellemzőit. A vizsgálatban összesen 26 USA-beli és kanadai gyermekgyógyászati centrum vett részt.

139 szívizomgyulladásos esetet vettek górcső alá

Összesen 139 szívizomgyulladásos gyermeket és kamaszt vontak be a vizsgálatba. Valamennyien 21 évnél fiatalabbak voltak, és valamennyiüknél a Covid-19 elleni vakcina felvételét követő 1 hónapon belül jelentkezett a szívizomgyulladás. A vizsgálat főbb megállapításai a következők voltak:

 • Az oltást követő szívizomgyulladásban érintett 21 évnél fiatalabb betegek 90,6 %-a fiú volt.
 • A szívizomgyulladásos esetek döntő többsége (136 fő; 97,8 %) mRNS vakcina felvételét követően lépett fel, elsősorban a Pfizer oltóanyaga után (131 fő; 94,2 %). Öt esetben (3,6 %) a Moderna oltóanyagához, míg 1 esetben (0,7 %) a Johnson&Johnson oltóanyagához kötötték a myocarditis-t.
 • Az esetek 91,4 %-ában a második oltás felvétele után lépett fel a szívizomgyulladás.
 • A tünetek jellemzően az oltást követően 2 nappal léptek fel, de az időintervallum 0-22 nap közé tehető.
 • A leggyakoribb panasz a mellkasi fájdalom volt a fiatalkorúaknál, amiről az érintettek 99,3 %-a számolt be. A betegek 30,9 %-ánál láz is jelentkezett, és a betegek 27,3 %-a légszomjat tapasztalt.
 • A betegeket általában nem-szteroid gyulladáscsökkentőkkel, intravénás immunglobulinnal, glükokortikoidokkal (hétköznapi szóhasználatban „szteroiddal”) kezelték.
 • A betegek tipikusan 2 napot töltöttek kórházban (voltak, akik kevesebbet, és voltak, akik ennél többet).
 • A betegek 69,8 %-ánál abnormális elektrokardiogramokat (EKG) regisztráltak, illetve szívritmuszavart állapítottak meg.
 • 5 nap elteltével 97 betegnél végeztek MRI vizsgálatot, és a vizsgált betegek 77,3 %-ánál találtak abnormalitásokat. 
 • A 139 gyermek- és kamaszkorú közül 26 fő (18,7 %) intenzív terápiás ellátásra szorult, intenzív osztályos kezelést kapott.
 • A 139 beteg közül egyetlen beteg sem halt meg.

Ez is érdekelheti:

A bemutatott adatok kapcsán Donald M. Lloyd-Jones, az Amerikai Szív Társaság (AHA) elnöke úgy nyilatkozott, hogy: „a Covid-19 elleni vakcinák előnyei messze ellensúlyozzák az egyébként nagyon ritka vakcina-mellékhatások jelentette rizikót, ideértve a myocarditist is ”.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás

https://www.medscape.org/viewarticle/966302

Forrás: egeszsegkalauz.hu