Ezeket látta már?

Ezért baj, ha lassabban ver a szíve

szívelégtelenség, köhögés, pangás, köpet, szívbetegség, tüdőbetegség

Sokakban leginkább az kelt aggodalmat, ha erős, gyors szívdobogást tapasztalnak, holott a túl alacsony pulzus az ártatlan, természetes okokon túl betegségre is utalhat.

Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont szakorvosa arról beszélt, miért fontos kideríteni az alacsony pulzus okát.

Az alacsony pulzus nem minden esetben probléma

Egy egészséges felnőtt ember szíve átlagosan 60-80-at ver percenként (ezt az értéket gyakran bpm-nek rövidítik, a „beat per minute” után).

  • A felgyorsult szívverést tachycardiának nevezik: ilyenkor 100-nál többet ver a szív egy perc alatt.
  • Bradycardia esetén lelassul a szívverés, percenkénti 60 alá.

A felgyorsulás és a lelassulás a legtöbbször normális jelenség, hiszen például az edzés során megemelkedik a pulzus, alvás és pihenés során pedig lelassul. Az is természetesnek tekinthető, hogy egy edzett személynek eleve lassabb a pulzusa, mint egy inaktív társáé.

Van azonban néhány olyan tünet, amely az alacsony pulzus mellé társulva már kivizsgálást igényel, ilyen például

  • az indok nélküli kimerültség,
  • a zavartság,
  • a szédülés,
  • az ájulás,
  • a légszomj,
  • illetve a fizikai aktivitás közben jelentkező légzési nehézség.

A szív problémájára és más betegségre is utalhat a lelassult szívverés

Ha nem evidens vagy ismert ok okozza az alacsony pulzust, mindenképpen utána kell járni, mi lehet a háttérben.

- Mindenképpen érdemes endokin betegség után kutakodni, ugyanis igen gyakran a pajzsmirigy alulműködés lassítja a szívverést. Ennek a betegségnek további jellemzője lehet, hogy felviszi a vérnyomás diasztolés (alsó) értékét. Ugyanakkor azt is meg kell vizsgálni, nem a szív működésével van-e valami probléma – hangsúlyozza Müller doktor. – Ha ugyanis a lassú szívverés nem képes elég vért pumpálni, például az ún. sick sinus szindrómánál, vagy ingerületvezetési blokknál, az akár életveszélyes állapotot, eszméletvesztést, szívelégtelenséget is okozhat.

Ezek is lassíthatják a szívet

Azt is érdemes tudni, hogy sok olyan állapot, amely károsítja a szívet, lelassíthatja a szívverést, ezért fontos a rendszeres kontroll például szívkoszorúér betegség, szívelégtelenség, szívinfarktus utáni állapot, szívizomgyulladás, magas vérnyomás, cukorbetegség és akár Lyme-kór esetén. A kikérdezés során a szedett gyógyszerekre is fontos rákérdezni, ugyanis bizonyos szív-érrendszerre ható gyógyszerek, főként a béta-blokkolók és a kalciumcsatorna-blokkolók szintén lelassíthatják a szívverést.

Mindenképpen fontos tehát orvoshoz fordulni, ha kimaradó dobbanásokat, gyengeséget, szédülést, esetleg ájulást tapasztalunk, illetve, ha a családban előfordult már szívritmuszavar vagy egyéb szívbetegég, esetleg hirtelen szívhalál. A korai felismerés a tünetmentes esetekben is döntő jelentőségű az esetleges súlyos következmények elkerülése miatt.

Milyen vizsgálatok szükségesek alacsony pulzus esetén?

- A szívritmuszavarok, így a bradycardia kivizsgálása is a páciens panaszaira és az előzmények megismerésére épül. Meg kell tudnunk többek közt, mióta állnak fenn a panaszok, van-e ismert szívbetegség a háttérben, milyen aktív életet él, milyen gyógyszereket szed az illető. A kapott információk alapján dől el, milyen eszközös vizsgálattal kaphatunk pontos diagnózist – ismerteti dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa. – A nyugalmi EKG-n és a laborvizsgálatokon kívül szükség lehet a nyaki verőér kompressziója során végzett EKG-ra, 24 órás vagy akár 7 napos Holter EKG-ra és szívultrahang vizsgálatra. Amint diagnosztizáltuk a betegséget, és kiderült az alacsony pulzus oka, célzott kezelésbe kezdhetünk. Ha pedig esetleg arra jutunk, hogy nincs szervi ok a háttérben, elég lehet az életmódváltás is személyre szabott mozgásprogrammal, szerencsés esetben életmód orvos vezetésével.

(KardioKözpont)

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szívinfarktus, stroke: ezek a legdurvább rizikófaktorok az orvosok szerint

Forrás: Kardioközpont